Archív

Zpět na článek

Děti v krabicích

1 komentářů

kjkk
21. července 2011 • 20:05
Vážený pane Jandourku, článek o babyboxech je jednostranný, bylo by vhodné získat několik názorů přímo od odpůrců babyboxů nebo si přečíst zprávu OSN. Otázky budí hlavně:
- děti z babyboxů se do adopce dostávají zcela stejným procesem jako např. z kojeneckých ústavů, ale nejdou do rodiny rychleji, protože nikdo nezná jejich anamnézu - alespoň základní info je pro osvojitele zásadní (např. zda dítě není nemocné, nepřihlásí se o něj matka, otec, jakého je etnika, atd.)
- počet dětí, které zahynou (matka je po porodu "zahodí") babyboxy neřeší, takové matky jednají bez rozmyslu (dlouholetá zahraniční zkušenost)
- je mnoho způsobů, jak důstojně předat dítě do náhradní péče, přičemž jsou zajištěna práva matky i dítěte a adopce je potom skutečně rychlejší (např. anonymní porod, blanketní souhlas s osvojením, souhlas s osvojením konkrétní osobou, atd.), navíc pokud je důvodem odložení sociální situace, je možné ji ještě vyřešit. Historicky se děti "odkládaly" do toren proto, že nebylo jiné řešení.
- znalost vlastní identity u adoptovaných dětí je jednou ze zásadních potřeb dětí i rodičů, zachování povědomí o původu je u dětí podporováno od útlého věku
- babyboxy zbavují rodiče odpovědnosti, která je spojená s právem mít děti, jde tedy o "ulehčení" situace, které jinak nemá v našem právu obdoby, dalším krokem by mohlo být odkládání zlobivých nebo třeba ošklivých dětí
Omlouvám se, že neuvádím s ohledem na zaměstnavatele své jméno a zdravím Vás.
KJKK