Život a styl

Zpět na článek

Do důchodu v sedmdesáti: JXD nešvejkuje, pane Fajmone

14 komentářů

koubeles
6. července 2011 • 21:24
Polemika je hezká věc, ale měla by ji dělat buď nějaká osobnost nebo někdo, kdo umí argumentovat. Pan Fajmon není, při vší úctě k němu, ani jedno a jeho texty v Reflexu to jenom potvrzují. Nevěřím tomu, že by s Reflexem nechtěl spolupracovat někdo zajímavější.
Zvyšující se naděje na dožití byla spojena zejména s vyrovnáním se ostatním vyspělým zemím. To, že se někdo dožije 110let přece neznamená automaticky neznamená, že v 90letech může aktivně pracovat. Skutečně by mě zajímalo, jaká to nebezpečná práce je dnes zakázána a představa sedmesátiletého kominíka, lezoucího po střeše se štětkou mi přijde ještě horší než ta se zedníkem. Řecko netřeba komentovat, k němu se dnes přirovnává naprosto všechno, to mě u osoby kalibru pana Fajmona ani nepřekvapuje.
squirrelsam
6. července 2011 • 19:59
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
vyskozel
5. července 2011 • 00:28
Ano, věková hranice se zvyšuje, jenže je potřeba vzít v úvahu, proč... pokud je někdo v důchodu 20 i více let, což dnešní 85letí důchodci v pohodě byli a jsou, pak tělo má dostatek sil na to, aby se v rámci možností "zregenerovalo". K tomu je nutné ale připočíst, že většina z této generace se nepotýkala s věcmi, jako jsou obavy ze ztráty zaměstnání, stresem kvůli splácení hypotéky, zdravotními problémy, které dříve byly výsadou jen starších lidí apod. A pak, jedna zásadní věc - kdo bude mít o takové lidi na pracovním trhu zájem? Vždyť dneska je už kdejaký padesátník mimo zájem personalistů, a to bez ohledu na to, jaké má zkušenosti, praxi i vzdělání. V tomto směru máme ještě hodně co dohánět... a pak už jen "úsměvný" dodatek na závěr - kdyby republika nebyla tak moc rozkradená a zkorumpovaná, jakékoliv reformy se mohly dělat postupně, tudíž nemusely být takhle razantní a všechno najednou, že...
jellyson
8. července 2011 • 09:59
Tobě se zdá prodlužování věku odchodu do důchodu "razantní" a "všechno najednou"?
simek363
4. července 2011 • 22:13
Souhlas. Jednoduše bez příkras vystiženo. Úvahy politiků, "eurovládce" nevyjímaje kopírují mnohokrát praxí zesměšněné poroučení větru a dešti. Věk je limitován biologicky, lékařská péče a částečně eliminované vlivy prostředí na člověka skutečně život prodloužily a ještě asi o něco prodlouží. Ale důležitá je ona zmíněná kvalita života, nechť navštíví vytyčovatelé světlých zítřků čas od času například pečovatelské domy apod. Možná se proberou. Základním problémem je skutečně úpadek EU jako celku, ztráty finací do "temných" děr, rozhazování EU a států za neskutečné nesmysly a nekonečná regulace a řešení problémů ve stylu "pomazánkové máslo". Co je horší, s těmito výhledy možná dáváme mladým signál k opuštění Euroskanzenu, který si pomalu budujeme.
pajoche
4. července 2011 • 21:23
Autorcin prispevek se mi libi a souhlasim. Nejspis se autor reformy inspiroval nasim prezidentem. Kazdopadne vek se prodluzuje bla bla bla, ale bylo nekolikrat prokazano, ze i pres neskutecnou rychlost evoluce, lidsky organismus je jiz od praveku naprogramovan na vek cca 36 let, kdy se odolnost vuci vnejsim vlivum razantne snizuje. V praveku tato hranice znamenala smrt. Tohle je proste zakodovano v genetice a tu neosuli sebelepsi zakon, vzdelani, ci medicina.
Ale ciste teoreticky - tech 70 let budiz, ale pouze za predpokladu, ze takove reforme bude predchazet razantni, brutalni reforma skolstvi, ktera zaruci siroke vzdelavani. Takovym vzdelavanim se rozumi, ze se uz od detstvi budou obcane ucit zaklady zdrave stravy, financni gramotnosti, vseobecnemu rozhledu, loajalite, etice a samostatnosti. Potom by se zvysila sance ze takove obyvatelsvo by se i tech 70 let mohlo dozit ve vetsi mire.
jamilen
4. července 2011 • 21:18
Myslím, že maximální hranice odchodu do důchodu je 65 let a i do tohoto věku bude hodně lidí nemocných a neschopných do tohoto věku pracovat. Fyzicky pracující to ani do 65 nevydrží.
Je to zločin proti lidem.
Kdyby ti nahoře nekradli, tak by bylo i na důchody.
martan-k-81
4. července 2011 • 17:37
..pokud si nekdo mysli, ze napr. pracovat na nocni smene ( tj. kdyz v souladu s přírodou je spat nebo soulozit), je zdravi prospesny a ma DOJEM, ze takova prace dnes neexistuje, tak je totalne mimo realitu..
malymichal
4. července 2011 • 15:34
asi máte pravdu. Ale otřáslo mnou, když jsem s dočetl, že na MPSV mají statistiku, kolik lidí se nedožije určitého věku, tedy kolik lidí zemře a nebude moci čerpat důchod. A vlastně tedy kolik se ušetří. To pak někdo může říci, jak to bude výhodné, když se bude chodit do důchodu při dožití 80 let.
lucka.majstrova
4. července 2011 • 17:18
Máte pravdu, že je smutné, že lidé umírají dříve, než by si přáli (ostatně, kdo by si přál zemřit radši dříve nebo později?). Ale myslíte si, že na ministerstvu školství se někdo raduje, když zemře dítě a oni ušetří na školách (minimálně VŠ dostávají příspěvky podle počtu studentů)?
Já bych to brala jako statistiku, nic víc. Prostě potřebují vědět, kolik lidí bude čerpat důchod.