Archív

Zpět na článek

Snobárna moderního umění: Čtyřletá malířka Aelita Andre vystavuje v New Yorku

9 komentářů

lobineu
26. května 2011 • 08:07
s prohlášením o geniech bych asi počkal (mno - s vidinou tučného zisku možná ne), ale ty obrázky na video nejsou nahodilé spatlání barev ala 4 leté děcko, nemluvě o formátu a dodržení jakéhosi řádu na celých plochách.
Samotnému článku se nedivím, autor je mimo jako poslední dobou vše v Reflexu, proto si ho již nekupuji. Tohle by se v době Bílka stát nemohlo.
darda
26. května 2011 • 05:59
Chybí původní zvuk. Není to k ničemu. Maminka Kalashnikov bude slavná a dítě bude mít dětství v ... ano tam. Nedávno šel fim Příběh Natalie Woodové. Dost podobné.
kohba
25. května 2011 • 22:55
Opravdu je to jen šaškárna a bublina s mazaninou co dokáže každé čtyřleté dítě?
Není to tak dávno, co jsem zkoušel něco podobného vytvořit, a ve svých třiceti letech jsem to nedokázal, tedy ano, mazanina, ale tahle dílka, bez ohledu na věk autora, mají něco do sebe, spousta lidí říká že tahle abstrakce je prostě patlanina, kterou dokáže vytvořit každý, nemyslím si to, to zdánlivě nahodilé rozmýstění barev není nikdy nahodilé, úplně nahodilý může být jen stroj a ten i do své nahodilosti vkládá vzorec přednastavený tvůrcem. Mě se abstraktní umění líbí a to může být důvod pro neodsouzení presentovaného "díla".
tritecky
26. května 2011 • 07:54
něco podobného jsem chtěla napsat. vypadá to snadně, ale sladit barvy a čáry tak, aby šly k sobě, není zas tak jednoduché.
běžně by čtyřleté dítě spatlalo všechny barvy dohromady v jednolitou hmotu. A taky by u toho zářilo štěstím a radostí, když by barvy stříkaly na všechny strany. Tohle dítě se bere strašně vážně. I v tomhle je jiná.
simeklubor
25. května 2011 • 22:15
přečetl jsem si váš článek, stačil pomalu jen nadpis, a měl jsem jasno - souhlas, snobská šaškárna nad malým děckem, který dělá jen to, co ostatní děcka, leč bez galerií a pozornosti uměnovědců. No ale nedalo mi to a pustil jsem si to video a pozorně se díval. Hele, já fakt nejsem ten, kdo se rozněžňuje nad roztomilejma dětičkama za zvuků klavíru, tohle mám na háku. Ale zarazilo mě něco jinýho. Ta holka VÍ, co dělá a proč to dělá. Netvrdim, že nemáte ve svým pohledu pravdu. Ale teď už musím připustit, že je tu určitá pravděpodobnost, že tohle opravdu je malej "Mozart" výtvarnýho umění a že do galerie patří. Neříkám, že jsem vo tom přesvědčenej. Ale tu možnost tu vidím a nedokážu ji vyloučit.
kicker
25. května 2011 • 17:01
Docela by mě zajímalo interview s touhle "slečnou" a její názor na její malby, zda když je maluje si něco představuje a snaží se to vyjádřit, nebo pouze naplácá barvy a hotovo. Ale u většiny malířů co malují tímhle stylem se má zdá, že něco napatlají a pak se pokouší to pojmenovat.
jiriydolezalostny
26. května 2011 • 01:28
tj, u takovéhle abstrakce je problém v tom, že se jí věnuje spousta lidí, co se týče nějakého pozdějšího pojme­nová­vání­....­.já na tohle nikdy nebyl, myslím si, že název mnohdy není důle­žitý­..pr­ostě­....­.kdo nemá smysl pro abstrakci...kdo dokáže nehledat ve všem smysl a účel­....­....­....­....­....něk­do to třeba jen číslu­je..­..ne­bo..­..ta­k..něk­do třeba zpětně hledá nějaké význa­my..­..ale­....co­....dů­leži­té je, jestli to je estetické(aspoň někomu se to fakt líbí) a jestli to působí nějak zajmavě, originálně - jinak než průměr..........u té holčičky je problém, že jí rodiče nebo někdo asi docela vede....resp. už jen to, že dostává plátna předem připravená(červenej podklad apod.) a to určitejch rozměrů, pak ty barvy......je fakt otázka do, jaké míry je samos­tatná­....­..sc­hvál­ně zkuste yt - takových dětských "geniů" je více­....­.pocho­pitel­ně..­....­.že, kdyby tohle dělala třeba v 30. letech...tak by nepochybně byla velmi vyjímečná, protože takovou abstrakci nikdo nedělal....zřejmě! já nevim, určitě je hravá, kreativní, baví jí to....a myslím, že to tak špatné není....akorát, prostě znám dospělé profi vytvárníky, co dělají velmi podobné věci, tak jistě..pokud sama od sebe tohle dělá, tak klobouk dolů, ale pokud jí prostě někdo nějak vede - tak si myslim, že bych dokázal dostat z některých dětí také­....­....­....­....­....ví­te, co....ono se to někdy nezdá­....­....ne­dávno sem koukal na dokument o historii fotografie a tam by došlo, že řada známejch snímků z počátku století jsou vlastně od nepochybně velmi nadáného...Jacquese Henri-Lartigua....a tvořil je jako velmi malý chlapec....zhruba v 8-13 letech...v té době podobným stylem skoro nikdo nefotil...přeskočil dobu o mnoho let.......
http­://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Jac­ques_­Henri_­Larti­gue
jiriydolezalostny
26. května 2011 • 01:32
ikdyž samozřejmě....u toho Lartugua hrálo jistě velkou roli, že byl z jedné nejbohatších rodin ve Francii, jeho otec se zajímal fotografii a měl všechnu techniku, co potřeboval, ale je s nějvětší pravděpobodností ho k tomu nikdo nevedl, byl do toho sám od sebe nadšený a měl na svou dobu neskutečné výsledky, které byly ale odhaleny a doceněni až za mnoho desítek let......
jiriydolezalostny
26. května 2011 • 01:35
prostě v době, kdy nebylo mnoho příkladů, které by ho mohli nějak ovlivňvoat - inspirovat, se rozhodl dokumentovat život své rodiny, ale zároveń se mu dařilo i zachycovat atmosféru dobu, ve které žil a zajímal se o pohyb....a později uspěl docela i jako malíř­....­.tak­že..­..uni­verzál­ní kreativní duch...od přírody