Archív

Zpět na článek

„Fakta“ o staroměstském orloji jsou plná výmyslů a lží

10 komentářů

strassidlo
6. května 2011 • 18:16
Pražáci, vzdorujte! Jakýsi packal vám tady rejpe do časostroju a jestli ho necháte rejpat, tak se příště pustí do fikce o Kájovi čtvrtým a nakonec vám "dokáže"í, že nemáte žádnej most, natožpak nějakou universitu! Bacha na něj! Blázni jsou nebezpečný a ti, co píšou do RX dvojnásob.
sendyman
6. května 2011 • 23:33
Vy nevíte, že bláznům se nemá odporovat?
strassidlo
7. května 2011 • 10:11
A jo!!!! To máte prvadu! A možná proto mu ty žvásty RX publikuje -aby se s tím bláznivým grafomanem nemuseli hádat. Kurňa, to je fikaná takťyka! Jen to možná u Šafra nedomysleli do konce, že ten blázen dá celýmu Reflexíčku image psychoušskýho časáku.
oldwomen
6. května 2011 • 10:14
tento článek se mi líbí. Je v podstatě pravdivý.
Myslíte, že se ještě najde zoufalec, který by Staré POVĚSTI české bral jako seriozní zdroj historických informací a dával je na roveň kronikám? Grafomanství A. Jiráska je přece obecně známo, stejně tak, jako to, že u abbého Palackého je často přání otcem myšlenky.
sendyman
6. května 2011 • 10:34
Já bych potřeboval ještě nějaká fakta ohledně Horymíra. Není mi zcela jasné, zda měl jeho Šemík okovány letní, nebo zimní podkůvky, nebo šlo dokonce jen o protektory.
Stejně tak fakta, uváděná v pohádce o Červené Karkulce, mi připadají poněkud přitažená za vlasy.
yodocq
6. května 2011 • 10:46
Pokud Horymír opravdu existoval,měl Šemík pravděpodobně podkovy bronzové.Rozšíření podkov železných přichází až v období 13.-14.století.
sendyman
6. května 2011 • 11:52
Bohužel, to mi neobjasňuje, zda měly letní, či zimní vzorek.
Tak snad pan vévoda...
oldwomen
6. května 2011 • 12:36
Sendy, přemýšlejte, uvažujte, studujte ty internetový zdroje. Už profesor A: Jirásek jasně uvádí, že Horymír byl zemanský synek. Jestli vobjímal stromy na Vysočině sice známo není, ale je jistý, že na obutí svýho fára Horymíra jako šlechtic, byť nižší hodnosti, nešetřil, protože správný vobutí i život zachrání. Tak je přece jasné, že Horymír měl stříbrné podkůvky se zlatými hřeby s hlavičkami krytými surovými démanty. A nenamítejte nic o křehkosti tvrdých materiálů, otěru nevzdornosti měkkých kovů a podobné technické bláboly. Nakonec o zlatem okutých komoních se ve svých spisech zmiňuje i známá historička baronka Božena adoptovaná Panklová, provdaná Němcová.
I když, badatelé z Červenýho bejka (a nebo je to krvavý voko?) tvrdí, že byl napájený jejich aditivem a tak, ač nebyl Pegas, měl křídla.
Tak a teď bez fórků. Předpokládám, že bájný Horymír byl nejspíš bos. Asi s dobře udržovanými kopyty, ale neokutý.
sendyman
6. května 2011 • 23:29
Tak jinak: mně je vážně jedno, jestli Šemík ty podkůvky měl, nebo ne. Co mě však zarazilo, je ten velkolepý titulek - ty "výmysly a lži".
Probohasvatýho, vždyť jsou to pověsti!!!
A navíc - od vévody a kosmonautologa to sedí...
whitebeard
6. května 2011 • 10:55
..možná, že Jirásek byl grafoman, ale ani zdaleka nedosahuje kvali Jana Berwid-Buquoye, vévody z Ellgutu, který se svými články bez jakýchkoliv důkazů neustále oblbuje čtenáře..u Jiráska se dá jeho mystifikace pochopit..snažil se o povzbuzení hrdosti k slovanství..Jan Berwid-Buquoy, vévoda z Ellgutu mystifikuje za peníze..bůh ví čí