Causy

Zpět na článek

Město obehnané strachem: Berlínská zeď stala popravištěm nadějí a roztrhala tisíce rodin a osudů

3 komentáře

Robert of Prague
Hanicko, zdravim z konecne vychladajicich Skalistych. Moc zajimave cteni. Jsem totiz pametnik, co zazil hruznou Dobu temna let '50 v Rudych a zahulenych Vysocanech v bezpartajni rodine. *** byl 1958 prohlasen za nepritele lidu a statu (dodnes je to pro nas Odznak cti).
Nase rodina berlinskou Pazed nemohla ani citit. *** se totiz narodil v Berline, kdyz tam deda 1925 studoval atomovou fyziku pod Otto Hahnem a skamaradil se s mnohem starsi a slavnou Mme Curie, puvodem Polkou. Sam jsem 1979 v Z-Berline zil v Grune­waldu/­Char­lotten­burgu u krasneho veleparku.
Velmi doporucuji skvely film Bridge of Spies. Hlavni roli hraje vele-woke posuk Tom Hanks, ale za jedna. Ve filmu jsou i skutecne zabery z doby. Pravnik, co oblafl dederony i Azbuky byl machr a v Dem partaji. Dnes by ho socani v Dem partaji vystvali.
Tesi me, ze je v cisarskem meste jeste dost pametniku na oslavy. Jinak je mesto nacpane bekloppt socany, komousi a eko-fasouny. Tem se oslava svobody asi urcite nepaci. At si trhnou nohou.
K clanku mam dve vytky. Ad 1. ohledne JFK a jeho vyroku, Ich bin ein Berliner, coz se i zde v USA vi, ze je blbe. JFK rekl, jsem kobliha! Jako se rika, jsem Prazak, rika se, Ich bin Berliner. Je videt, ze neumis nemecky.
Ad 2. Jak jsi mohla vynechat zavazny proslov Prez Reagana za Braniborskou branou (zady k Rudym) 12.VI.1987, aby Gorby onu Pazed zboril?! To je tezke faux-pas. Nase dcera slavila 1. narozky.
There you have it.
Jožka Oltec
Recyklát
Richard Šebesta
Soudruhům z NDR utíkali lidé do západního Deutschlandu . Měli strach,že když to nezarazí tak jim tam moc lidi nezůstane a nebude mít kdo na ně dělat.Koneckonců tak to dělal celý východní blok. Lidé byli vlastně nevolníky v komunistickém hnoji nebo ráji ? To ať si každý probere za sebe. Taková je pravda. Apropos je pozoruhodná jistá paralela. Tehdejší vedení NDR které mělo pochopitelně požehnání od Chruščova při stavbě zdi to zdůvodňovalo tím, že do NDR
se dostávají diverzanti ze západu,kteří tady šíři dezinformace a lži. Je pozoruhodné že dnešní pětidemolice se o totéž snaží v opačném garde. Tehdy měli soudruzi monopol na pravdu a informace takže je přirozené že měli strach že jim to někdo naruší hlavně SE a HA,ale z čeho mají strach dnes ? Koudelka a Fialová lžiparta ? Jsou přece demokraté,nemají monopol na pravdu (tedy neměli by mít) máme sociální sítě internet atd. Každý si může vše ověřit z více zdrojů. Takže tehdy od soudruhů to byla prasárna i když měla logiku ,dnes od Fialovy party je to taky prasárna a navíc nemá logiku. Asi tak.