Zajímavosti

Zpět na článek

Nejslavnější český film Miloše Formana neposlala do trezoru bizarní soutěž krásy, ale stížnosti hasičů

4 komentáře

mibar
... čemu se to ve filmu smějeme - no přece sami sobě ... (citát Miloše Formana)
Uživatel_5734171
Forman byl světový režisér. Znám většinu jeho filmů, z těch českých mám nejraději Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky. Ale skvělý je i Černý Petr. A u těch amerických je číslo jedna Přelet, číslo dvě Larry Flint, číslo tři Vlasy. Teprve pak Amadeus. A Forman neemigroval, prostě mu tahle země byla malá, tak se odstěhoval jinam. Emigrace je útěk, on nikam neutekl... Ostatně proto také mohl točit Amadea u nás, kdyby emigroval, tak ho bolševici točit nenechali... Na tohle byli komouši hákliví, nechali předělat i znělku Chalupářů kvůli Matuškovi...
TCerny
@Uživatel_5734171 quo ad emigrace-treba ja jsem emigroval z CSR pred 50 lety illegalne na vodnich lyzich z Vrsaru v Jugoslavii do Grado v Italii a pak dale ne z politickych duvodu , ale pouze proto, ze mne coby tehdy chirurga na Bulovce s 2 atestacemi a veklmi dobrymi znalostmi francouzstiny a anglictiny pustit pracovat do Lybie nebo Alziru jako lekare a zustat tehdy jen v Praze mi pripadalo prilis fadni, neb jsem se citil na vic.
Proti rezimu jsem jinak substancielne nic nemel.
Neutekl jsem z politickych duvodu neb o politiku jsem se tehdy nestaral ,ale jen z obycejnych " lidskych" duvodu .
Byl jsem za to odsouzen k 1 roku vezeni nepodminene in contumatiam ale pote co jsem zaplatil za studium jsem byl zbaven csr obcanstvi a mohl dostat nemecke.
Kdyz jsem po prevratu v CSR cetl posudky reditele nemocnice Doc. Panka , prednosty prof. Knoblocha a primare Dr. Hercze pro policii stejne jako " ulicniho vyboru" i sousedu byl jsem prekvapen jak byly positivni, neb to vsichni byli slusni lide , jakkoli clenove KSC na rozdil ode mne.
Na tu dobu v CSR tehdy vzpominam s laskou.
TCerny
Tento film je skutecne vyborny, videl jsem ho v Praze jeste pred mou emigraci pred 50 lety od r. 68 asi 5x, takze nevim , kde byl v tresoru jak pise autor clanku , ktery je patrne jeste Rotznase ( snutty boy, usmrkanek) neb ta leta po r. 67 tehdy v Praze zna jen z vypraveni dedecka.
Ten film bezel v Praze po jeho zverejneni v r. 68 porad v celnych prazskych kinech Alfa, Blanik , 64 U hradeb ale i v Kine Orient a Druzba v Kobylisich , kam jsem chodil velmi casto i za vstupne 1 Kcs ( dnes stoji listek do kina v Praze 300 Kcs, jsou ale samozrejem neuveritelne perfektni a zcela jiste i lepsi nez treba u nas ve Stuttgartu kde znam vsechna kina -treba ty neuveritelne prostorne a absolutne ciste toilety jsem nikde jinde ve svete nevidel!!! a to jsem vysoce nadprumerny movie-goer).
I ty problemy s Carlo Ponti byly tenkrat znamy i ta financni zachrana Formana francouzskym producentem Claud Berri.
Samozrejme i Lasky jedne plavovlasky , Cerny Petr byly vynikajici, stejne jako terba Krejcikova Svatba jako remen etc.