Komentáře

Zpět na článek

Vysoké školy nehodlají zohledňovat výsledky státních maturit

4 komentářů

jostom
4. dubna 2011 • 20:05
Kdo udrží moč a tužku, jde na střední školu. Zbytek potom na učňák.Takže nechápu, proč je toho tady tolik nakydáno.
sendyman
3. dubna 2011 • 08:32
já smysl státních maturit vidím.
Vzhledem k tomu, že školy jsou dotovány podle počtu žáků, mělo by být nastaveno jednotné měřítko určité míry vzdělání. Přinejmenším v češtině (ježíšikriste, však víme, jak ji někteří dokážou prznit!!!) a matematice (já ji taky nemám rád, ale středoškolská není k nepochopení a podporuje logický úsudek do budoucna v jakémkoliv oboru). A jednoho cizího jazyka. Ostatní ať jsou volitelné podle oboru školy.
Dnes bohužel neplatí, že je maturita jako maturita.
Avšak co nechápu je, proč má státní maturita stát tolik peněz - v řádu miliard, jesdtli se nepletu. Vždyť dřív stačilo jednotné otázky vyhlásit v rádiu - a to nebyl internet, který má dnes každá mateřská škola.
Jo, a kompletně souhlasím se Sirienem...
sirien
2. dubna 2011 • 22:55
pokud se nepletu, tak by to měla být Fakulta sociálních věd UK a nikoliv KU (tj. University Karlovy a nikoliv Karlovy University). Nicméně...

...u příjimaček na gympl jsem byl 15. z asi 300, maturoval jsem s vyznamenáním (což mi doteď připadá vtipné, ale whatever), u příjimaček na státní VŠ jsem byl po písemném kole 35. z asi 1400 lidí, v druhém (ústním) kole jsem pak byl... už ani nevím, tuším že 65. nebo 68. nebo tak něco z asi 300, přičemž to bylo hned po maturitě a hlásil jsem se na psychologii na FF UK, kam se většina lidí dostává až na podruhé nebo na potřetí (občas i víc) a lidi mladší 20ti let tam vůbec nepříjimají moc rádi. Píšu to ne abych se vytahoval, ale aby bylo jasné, že to co napíšu dál rozhodně není nějaký důsledek zahořklosti z neúspěchu, závisti nebo nějakého podobného nesmyslu.

Příjimací řízení je samo o sobě totální zlo a ve své podstatě je protiústavní, protože představa, že by jeden test (na který se lze cíleně připravit, intenzivní a vcelku účelné kurzy stojí kolem 6000) a 10 minut pohovoru (kde z principu dominují efekty prvního dojmu, nejvýraznějšího dojmu posledního dojmu mnohem víc než nějaká objektivita) dokázaly určit nějaký potenciál ke studiu s dostatečně zanedbatelnou chybou je směšná, tudíž se jedná o omezení práva na vzdělání. Chápu, že z ekonomických a organizačních důvodů nelze všude přijmout každého, ale to že se o to nikdo ani nesnaží a mnohde je trend i opačný, kdy si škola ZAKLÁDÁ na tom jak málo lidí příjmá (zrovna na PS FF UK je "banda elitářů" druhé jméno katedry) mi přijde špatné samo o sobě tristní.
Na VŠ má být přijat každý kdo zažádá (a případně má maturitu, i když i to je dost pochybné) a kdo na to nemá má být vyražen v průběhu prvního semestru nebo dvou.

Když už má být nějaké příjimací řízení, mělo by být co nejobjektivnější, tzn. písemné. Ústní pohovor (a že jsem jich už na školách pár absolvoval) není nic jiného než subjektivní honička "tahle má velký kozy a tenhle nás pobavil, ty berem"
placirkabodlo
3. dubna 2011 • 12:57

beru te za prezidenta ale jeste ti konkuruje koukolik hoschl a forman by to taky mohl vzit, takze by bylo z ceho vybirat a mohla by ty, spise, debaty, nez boj o kreslo moderovat lucka vopalenska (to je mi naramne nadherna a chytra baba, takze ji vzdycky rad vidim a! slysim.

http­://www­.ces­kate­levi­ze.cz­/ivy­sila­ni/102­673843­80-kontexty/

tady je lucka, a parta pankacu navrch