Komentáře

Zpět na článek

Volby v Praze: Deformování vůle voličů v přímém přenosu

15 komentářů

panna
1. dubna 2011 • 09:56
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
zdislava
1. dubna 2011 • 07:48
Když už musí i předseda ÚS veřejnosti sdělit, že "rozhodnutí českého Ústavního soudu v politických kauzách nemusejí být nezávislá" (copak nám to říká pan Rychetský dva dny po nálezu ÚS o pražských volbách ??) a že "současná politika je pro mě dnes už tak degenerovaná, že se jí doslova štítím", začíná jít do tuhého.
Lidičkové milí, přestaňme se už konečně chovat jako čistokrevné ovce, díky.
panna
1. dubna 2011 • 10:01
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
placirkabodlo
31. března 2011 • 18:38
http­://blo­g.ak­tual­ne.cen­trum­.cz/bl­ogy/­jan-urban­.php?i­temid­=12698

pocitam, ze cca do dvou let dostane drobil slavika, teda metal, za prospech ceske republice.
lofwyr
31. března 2011 • 15:52
Nějak mi rozum nebere rozruch kolem voleb v Praze... Při velkých volbách zvítězila ČSSD a přesto vznikla koalice ODS, Top09 a VV - a nikdo nic k soudu nedal, přestože taky byla zadupána vůle voličů.
von.rammstein
31. března 2011 • 18:20
s tímto nesouhlasím
vonrammstein
31. března 2011 • 19:01
To neva, ***
sirien
1. dubna 2011 • 03:20
"vůle voličů" neznamená, že kdo dostane nejvíc hlasů vládne (to je většinový volební systém, který se u nás nevede). "Vůle voličů" znamená, že jsou rozhodčí hlasy (počet míst ve směnovně, počet zastupitelů na magistrátu) rozděleny adekvátně tomu, jak voliči hlasovali.
Ve sněmovních volbách získala ČSSD nejvíc hlasů jako jedinečná strtana, nicméně ODS, TOP a VV vytvořily shodu která ČSSD přesáhla, vláda je složena z většiny, která odpovídá většině voličů, která tyto strany volila.

V Praze se nicméně stalo něco KAPÁNEK jiného. Jedna strana, jakási ODS, která se jakýmsi (bohužel i mým) omylem před pár lety dostala k samojediné většině na magistrátu, si vzpomněla, že po čtyřech letech její jedinečné vlády už jí pražané nemají ani zdaleka tak rádi, jak tomu bylo kdysi, popravdě by jí většina jejích bývalých voličů nejraději viděla pryč z magistrátu, alespoň tak na osm, dvanáct let, když už ne na věky. A tak tato strana přemýšlela, co s tím asi tak udělá... kampaň neměla moc smysl, protože pražané jí měli už fakt plný zuby, tvářit se spasitelsky taky nemělo smysl, protože jsme letos měli spoustu alternativních stran které jsme mohli volit namísto ODS aniž bychom ustoupili od svého typicky pražské pravicového ražení... takže tuhle ODS napadlo, že nejlepší bude, když se ty volby trošičku zmanipulují.
A tak ODS počítala a počítala, až dopočítala, jakým způsobem je nutné "přestavět" volební obvody, aby se dosáhlo toho, že menší strany (ty, které dosahují mezi 5-10%, a tedy MAJÍ zákonný nárok získat rozhodčí hlasy, ať už v parlamentu či na magistrátu) nemohli získat svá právoplatná místa na magistrátu, ačkoliv dosáhly třeba 7% hlasů. Požadovaný výsledek se dostavil a na magistrát se opět dostaly jen velké strany, kde se už ODS s ČSSD nějak dohodla, jako vždy.
Kdyby ODS neznásilnila volební systém, tak by se malé strany, které fakticky měly dostatek voličů, dostaly na magistrát, ODS, ČSSD i TOP by na jejich úkor ztratily část svých hlasů...
sirien
1. dubna 2011 • 03:26
...a na tom, jak by to pak dopadlo už vlastně moc nesejde. Možná by ODS a ČSSD pořád měly dost hlasů na to sestavit podobnou koalici jako teď, možná by TOPka měla s malými stranami dost hlasů na to aby poslala do opozice modrou i oranžovou... to není podstatné. Podstatné je, že stranám, které měly voličskou přízeň odpovídající právu zasednout na magistrátu bylo toto právo odepřeno, čímž bylo popřeno volební právo těch, kteří jim svůj hlas odeslali. TO je znásilnění vůle voličů a důvod, proč se k ODS už nehlásí nejen skoro nikdo z nás, co jsme jí volili před 4 lety, ale prakticky ani nikdo z těch, co jí naivně volili letos... k čertu s těma modrejma fóglama, už je fakt načase se jich zbavit (stejně jako socanů a komančů a vlastně nejlíp i VVček a TOPky... letos jsem teda ještě TOPku volil, ale jakože dost naposledy, příště si najdu nějakou stranu která je skutečně nová... Piráti mi sou dost sympatický například. Je potřeba to pročistit a ideální by bylo pročistit to z fleku celý naráz, protože když se to mění postupně tak to je nanic, nováčci rychle chytnou návyky těch starejch)
placirkabodlo
1. dubna 2011 • 13:42
tak tak