Zajímavosti

Zpět na článek

Těžký život skutečných černých baronů. Služba u PTP byla jako v trestaneckém pracovním lágru

18 komentářů

Anonym
Totálne klamstvo ako skoro všetko v Reflexe ! V PTP boli v drvivej väčšine kriminálnici, zlodeji, násilníci, defraudanti a iná zberba . Tí ani zďaleka nechceli brániť štát a vyhýbali sa poctivej práci . Takéto jednotky mali všade na svete . Tých skutočne politických tam bolo minimum, rovnako ako v sovietskych gulagoch . Neskoršie po roku 1968 boli u pétépákov aj muži, ktorí už mali rodinu a deti a služba im trvala len 5 mesiacov ...
Eduard Sykora
to je fakt divný když tam ti lidi byli za trest
Alois Rudý
Každý co si zasloužil. 😎
našinec
Jistě víte, že existovala povinná vojenská služba. A i to, že třeba někdo se účastnil válečných bojů za II. svět. v. jako voják, tak ho to v poválečném ČSR nesprostilo povinnou vojenskou službu vykonat. Takže se našli i lidé, kteří raději volili PTP. A například v 70tých a 80tých letech mnozí u odvodů chtěli vysloveně do PTP.....A jen takový dovětek, oni nadšení budovatelé nových zítřků z řad mládeže často nepracovali a dočasně nežili v lepších podmínkách. Rozdíl byl v tom, že někdo to dělal dobrovolně a někdo z musu. A téhle psychologické záležitosti umí schopní panovníci či vůdci využít. Např., že lidé si sami odhlasují zhoršení existujícího stavu.
Petr Petrovic
Z vedení obce už dostali oba dva synové sedláka, ne velkého 13 ha. , "Návrat nežádoucí" ! Tak to měli v papírech...Vrátili se až na stížnost maminky na ministerstvu po 30 měsících.
našinec
Znám příběh dvou bratrů - jeden sloužil na hranicích, druhý u PTP. Byly to synové drobného kapitalisty. Ten, co byl na hranicích, tak se za 3 roky nedostal domů. Ten, co byl u PTP, tak byl doma často a ještě si vydělal.
Tomáš Charvát
V roce 1980 jsem jeden rok sloužil i tzv. roty vojenské výpomoci v Prefě Tovačov a poté v Prefě Bohumín. Měl jsem příbuzné v zahnívajícím kapitalistickém státě a jako ženista jsem nemohl na tajné vojenské stavby.
Anonym
@Tomáš Charvát A divíš sa ?
Tomáš Charvát
@Uživatel_6133272 - Mě to vyhovovalo, měl jsem se jak prase v žitě.
tatynek466
Ty prapory existovaly ještě v 80 letech,jen se jmenovaly silniční vojsko.Stavěli jsme gymnasium Jana Žižky z Trocnova.Co tam se dělo to nevymyslíš 😁