Komentáře

Zpět na článek

Kaddáfí je na cestě k vítězství. A západ s tím nemůže nic dělat

13 komentářů

buffalobill
19. března 2011 • 15:25
nevracejte se k tomu, vraťte se k trávě nebo k vaší manželce, tam si pokusy dělejte ale nechte Lybii Lybijcům, Ameriku Američanům a Čechy Čechů - četl jsem román Egerské hvězdy, když hrad stejného jména obléhali Turci, ti nabízeli Maďarům svobodu, když se vzdají a představte si, že jeden z velitelů řekl, že nechtějí tureckou svobodu, že jim stačí ta maďarská, zkuste se poučit z historie a ukliďte si d o m a
placirkabodlo
17. března 2011 • 21:24
ale jedine koukolik! koukolik na hrad!

fraaanta koukoliiiik!

http­://www­.ces­kate­levi­ze.cz­/pora­dy/102­528396­38-hyde-park/2­114110­580803­17/
placirkabodlo
17. března 2011 • 16:59
porad ty prachy

http­://ak­tual­ne.cen­trum­.cz/do­maci/­kauzy/­clanek­.phtml­?id=69­4105
Palopetro
17. března 2011 • 16:27
říkal vlítněte na ně.Ale to néé.A teť to mají.
sendyman
17. března 2011 • 16:51
Myslíte jako trošku humanitárního bombardováníčka?
No, to už tu bylo - myslím, že bude lepší, když si to vyřeší sami. Ale kdo ví, možná se jenom čeká, až Kaddáfí vymlátí opozici, aby pak intervence byla jednodušší!

A jinak se mi sloupek líbí, i glosa o mediokracii.
placirkabodlo
17. března 2011 • 17:02
pro nekoho, kdo ma svazane ruce, hlaven u hlavy, je humanitarni bombardovani, ktere sestreli trafo zachrana zivota, protoze ten spoutany clovek ma aspon sanci utect.

"No, to už tu bylo - myslím, že bude lepší, když si to vyřeší sami."
no myslim ze jsi hloupe decko
von.rammstein
17. března 2011 • 17:58
a kdo uteče, vyhraje
placirkabodlo
17. března 2011 • 21:26
jj to taky frantisek koukolik dneska rikal, pred deprivanty zdrhat
sirien
18. března 2011 • 01:41
Ále k čertu s humanitou. Podívejme se na to naprosto otevřeně:

Evropa není a ani nemůže být energeticky soběstačná (i kdybysme měli 90% elektřiny z jádra, tu ropu a plyn prostě pořád budeme kriticky potřebovat). Evropa jsme my. Jsou to naše státy, naše kultura, naše budoucnost. Abysme tu budoucnost měli, potřebujeme ji z něčeho dotovat - musíme mít možnost za rozumnou cenu získávat zdroje, které sami nemáme. Stejně tak musíme zajistit vlastní bezpečnost, což lze pouze dvěma způsoby: buď vybudováním silných spojenců v našem okolí (to by ale nesměl kdekdo vyzdvyhovat Palestince a plivat na Izrael) nebo vlastní intervencí a vybudováním pevného vlivu v tomto okolí.

Lybie má ropu a je nám dlouhodobě nepřátelská. Najednou se Lybie octla v takřka občanské válce... taková příležitost! Nechat to rozjet do situace tak půl na půl a pak tam tvrdě vletět, utnout Kaddáfího a podvázat si jeho odpůrce, aby jejich postavení bylo podvázané vůlí Evropy... najednou bysme měli jak ropu, tak vliv ve významné zemi která je součástí chaotického a nám nenakloněného sousedního regionu, navíc strategicky významného, který je v současnosti líhní našich nepřátel. Přímý soused Egypta, páky celého Arabského světa, země skrze jejíž hranici bychom mohli snáze kontrolovat imigraci do Evropy, získat vliv více na jih do Afriky (kde těžce ztrácíme na úkor Číny, čehož ještě budeme litovat...)

Tohle byla příležitost, která se již nezopakuje. Místo toho aby západ jednal jenom (jak typické) kecal, kecal a kecal a tohle zaváhání nás v budoucnu bude stát víc, než mnoho jiných podobných.
Jak významné to pro nás je se dá usoudit už jen z toho, jak se Rusku a Číně možnost intervence nelíbila - samozřejmě že ne! Vliv Evropy v Lybii by oslabil Ruské postavení vůči Evropě v otázkách ropy a plynu, Číně se zase hodí, abychom kolem sebe měli bordel, nepřátele a slabé energeticko-ekonomické vazby s Afrikou.

O Lybii vůbec nejde a nikdy nešlo. Rusko-Čína vs Západ opět +1
sirien
18. března 2011 • 01:45
+1 : 0 . Ty smajlíky tu sou naprosto a dokonale retardovaný (jako ostatně celej engine tohodle fóra, bohové ok, něčí děcko už za práci na tomhle portále určitě svojí jedničku z informatiky dostalo a teď sem konečně nahoďte něco použitelného. Něco s tagama, neretardovanejma smajlíkama a normálnim řazenim)