Byznysmen a majitel Petr Kellner

Byznysmen a majitel Petr Kellner Zdroj: Profimedia

Kellner koupil televizi Nova. Mateřskou firmu CME ovládne za téměř 50 miliard korun

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se vrací do největší tuzemské televize Nova, kterou již v minulosti ovládala. Koupila totiž od telekomunikačně-mediální skupiny AT&T - Time Warner stoprocentní podíl v bermudské společnosti Central Europe Media Enterprises (CME), která vlastní řadu televizí ve střední Evropě a na Balkáně včetně zmíněné Novy. Hodnota transakce je 2,1 miliardy dolarů, tedy přibližně 48,4 miliardy korun.

Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR, kde vlastní například TV Nova. CME nyní svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze, přičemž schvalovací proces může trvat i několik měsíců. "

Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

Akvizice připadá logická i analytikům. „PPF investice dává smysl, aktivu rozumí,“ uvádí k celé záležitosti investiční bankéř, který si nepřál být jmenován. Naráží na to, že Kellnerova skupina již v televizi Nova působila. Navíc ji převzetí dává smysl, protože kontroluje telekomunikační firmu O2, která vlastní práva například na Ligu mistrů.

Podobná spojení telekomunikačních firem s televizními a zábavními skupinami není nic neobvyklého. Ostatně telekomunikační kolos AT&T se dohodl na převzetí právě společnosti Time Warner.

Skupina PPF se do Novy vrací po patnácti letech. V roce 2002 totiž došlo ze strany PPF k nepřátelskému vstupu do CET 21, která tehdy držela vysílací licenci na TV Nova.

Další podrobnosti najdete na webu E15.cz >>>