Video placeholde
Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí (4. 10. 2019)
Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí (4. 10. 2019)
Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí (4. 10. 2019)
Demonstrace v Hongkongu u příležitosti 70. výročí komunistické Číny (1. 10. 2019)
Hongkongská policie zasáhla slzným plynem i vodním dělem (29. 9. 2019)
13
Fotogalerie

Vláda v Hongkongu přiznala, že zatýká i děti a zastrašuje také jejich rodiče

Velké pobouření a nevoli vyvolalo v Hongkongu čtvrteční prohlášení šéfa místního Úřadu vlády Matthewa Cheunga, že za poslední čtyři měsíce bylo při protirežimních demonstracích zatčeno i 750 dětí. Více než stovce z nich nebylo ještě ani 16 let. Někteří z nich, včetně jedenáctiletého chlapce, bylo dokonce při divokých potyčkách s policiích zraněno střelbou bezpečnostních sil. Úřady přitom uvádějí, že se jedná o „nebezpečné živly“.

Činitelé Hongkongu ve čtvrtek oznámili, že za poslední čtyři měsíce bylo celkem zatčeno 2379 protestujících, z toho bylo 750 osob mladších 18 let. To vyvolalo u místních obyvatel velké pobouření, navíc když vláda používá proti demonstrantům stále tvrdší represe. Na oplátku se prudce zradikalizovala i část mladých protestujících, kteří někdy ničí kanceláře bank, restaurace, podniky rychlého občerstvení, obchody či stanice metra.

Matthew Cheung, který patří mezi nejvyšší představitele administrativy Hongkongu, sám označil zatýkání tak mladých lidí za „šokující a srdcervoucí“, protože 104 zadrženým nebylo ani 16 let. Cheung současně apeloval na rodiče, aby přesvědčili své děti ať upustí od „nezákonných nebo násilných činů“, protože může dojít i ke zraněním a podle něj si děti „nakonec zničí svoji budoucnost“.

Kong Tsung-gan, jeden z významných představitelů demonstrantů, spisovatel a bloger, ale na Twitteru uvedl, že „vláda se neptá proč se tak děje. Mládež ví, že bojuje o svoji budoucnost proti diktátorskému režimu“.

Hongkongská policie navíc v posledních týdnech začala při rozhánění protestů používat i střelné zbraně. Zraněn výstřelem do hrudi byl například 1. října osmnáctiletý mladík, před týdnem čtrnáctiletého kluka policista postřelil do nohy. Dokonce bylo kulkou zasaženo i jedno jedenáctileté dítě.

„Když mladí lidé bojují v ulicích za svobodu, jsou nazýváni zločinci a vzbouřenci. Propast mezi nimi a úředníky vlády už nelze překlenout. Vzájemná důvěra je pryč. A vláda nemá nic jiného, jen tvrdá opatření k potlačení protestů a zastrašování mládeže a jejich rodičů,“ řekl podle britského listu The Guardian Kenneth Chan, profesor politologie na Hongkongské baptistické univerzitě.

Obhájci občanských svobod se domnívají, že vláda bude represe ještě stupňovat. Například školy v Hongkongu požadují od rodičů podpis závazného prohlášení, že jejich děti nebudou nikdy nosit masky ani mimo školu, přestože nový zákaz masek se oficiálně vztahu jen na veřejné protesty nebo shromáždění. Demonstranti se tím brání proti identifikaci policií a pronásledování tajnými službami. Bezpečnostním silám navíc protestující udávají i místní lidé, kteří podporují čínský totalitní komunistický režim. S Čínou spolupracují i triády, místní mafie.

Hongkong byl do roku 1997 britskou kolonií, poté byl připojen k Číně. Ale region má status zvláštní administrativní oblasti, který mu zaručuje některé svobody, jež totalitní komunistický čínský režim jinde na svém území nerespektuje. Peking má podle podepsaných smluv zodpovědnost pouze za zahraniční politiku a armádu. Ovšem dohody ohledně svobodných voleb Čína porušila a nové zákony rychle omezují v Hongkongu vše, co ještě zbytky demokracie a svobody připomíná. Proti tomu už několik měsíců protestují miliony obyvatel.