Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech (22. 9. 2019)

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech (22. 9. 2019) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Ústavní žaloba na Zemana nemá ve Sněmovně šanci na úspěch

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana nemá ve Sněmovně šanci na úspěch. Podání žaloby vypracované Senátem k Ústavnímu soudu nepodpoří při čtvrtečním projednávání poslanci vládních ANO a ČSSD ani zákonodárci KSČM, která kabinet podporuje, a opoziční SPD. Strany to dnes oznámily na tiskových konferencích. Zbývající sněmovní strany nemají dohromady potřebných 120 poslanců pro podání žaloby.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že část poslanců ANO má k žalobě politické výhrady, část právní. Někteří ze 78 poslanců vládního hnutí budou aktivně hlasovat proti návrhu, jiní zvažují, že se hlasování zdrží nebo ze sálu odejdou. Vzhledem k pevně danému počtu hlasů, které jsou pro podání žaloby nutné, znamená nehlasování totéž jako odmítnutí žaloby.

Už dříve během dne oznámili zástupci ČSSD, SPD a KSČM, že ústavní žalobu nepodpoří. Tyto tři strany mají dohromady 49 poslanců. Zbývající opoziční strany proto mohou pro podporu žaloby získat pouze 73 hlasů, což k podání k Ústavnímu soudu nestačí.