Prezident Donald Trump bude favorit prezidentských voleb v roce 2020

Prezident Donald Trump bude favorit prezidentských voleb v roce 2020 Zdroj: ČTK

Trump zrušil cestu do Dánska, protože premiérka nechce prodat USA Grónsko

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že zruší zářijovou cestu do Dánska, neboť premiérku Mette Frederiksenovou neoslovila jeho nabídka ohledně koupě Grónska. „Dánsko je zcela výjimečná země s úžasnými lidmi, ale na základě komentářů premiérky Mette Frederiksenové, že nemá zájem prodej Grónska probrat, naši schůzku plánovanou za 14 dnů přeložím na jindy,“ napsal americký prezident na Twitteru.

Zprávu o tom, že Trump uvažuje o koupi Grónska, autonomního území Dánska a největšího ostrova na světě se zhruba 56 tisíci obyvatel, zveřejnil minulý týden americký list The Wall Street Journal. Trump měl Kodaň navštívit ve dnech 2. a 3. září, tématem rozhovorů s Frederiksenovou měla být mimo jiné situace v Arktidě. Zástupce Bílého domu později uvedl, že americký prezident návštěvu zrušil. Dánské politiky debata o Grónsku pobouřila. Premiérka ji označila za „absurdní“ a prohlásila, že Grónsko není na prodej. Bývalý předseda vlády Lars Lökke Rasmussen na Twitteru napsal, že se ze strany amerického prezidenta musí jednat o „aprílový žert, ale úplně mimo sezónu“.

„Tím, že byla takto přímočará, premiérka ušetřila mnoho výdajů a úsilí jak Spojeným státům, tak Dánsku. Poděkoval jsem jí za to a těším se, že se (setkání) uskuteční někdy jindy v budoucnu,“ napsal Trump. V neděli prezident sdělil, že zájem o koupi Grónska má ze strategických důvodů, dodal však, že momentálně to není priorita. V pondělí na Twitteru zavtipkoval fotomontáží, že v Grónsku nemíní postavit mrakodrap Trump Tower. Nedlouho poté oznámilo americké velvyslanectví v Kodani, že je připraveno na návštěvu prezidenta v Dánsku, uvedla agentura AP.

Pro Washington má Grónsko nemalý bezpečnostní význam. Letitá dohoda s Dánskem dává USA prakticky neomezené právo využívat leteckou základnu Thule, která leží na grónském území 1200 kilometrů za polárním kruhem. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v květnu vyjádřil znepokojení nad „agresivními postoji“ Číny a Ruska v Arktidě, která je potenciálně významnou lodní trasou a je bohatá na přírodní zdroje.

Spojené státy mají s nákupem cizích území své zkušenosti, i když poměrně dávné. V roce 1867 od carského Ruska koupily Aljašku, v roce 1803 od Francie rozsáhlé území kolonie Louisiana. Nabídku odkoupit Grónsko předložil Washington Kodani už v roce 1946, kdy za ostrov nabízel 100 milionů dolarů (dnes 1,3 miliardy, tedy přes 30 miliard korun).