bezdomovec

bezdomovec Zdroj: youtube.com

Švédské město vyžaduje povolení k žebrání, stojí v přepočtu 600 korun na 3 měsíce

Švédské město Eskilstuna zavedlo minulý týden povinnost mít k žebrání povolení, které vyjde v přepočtu na 600 korun. Je platné tři měsíce a bez něj má bezdomovec zaplatit pokutu asi devět a půl tisíce korun. Zastánci novinky tvrdí, že lidé bez domova takto snáze vyhledají pomoc sociálních služeb. Kritici zase říkají, že takový krok podpoří třeba vydírání, vykořisťování a přeprodávání povolenek a také že se jedná o legalizaci žebroty.

Od začátku srpna se musí bezdomovci v 70tisícovém švédském městě Eskilstuna prokázat platným povolením k žebrotě. Lze jej získat buď na policii nebo online a k jeho vydání je potřeba mít platný průkaz totožnosti – což může být pro lidi v nouzi další problém. Město zatím nevydalo povolení mnoho – asi osm. Tři žebrající bez povolení musela policie naopak vykázat. Některé osoby bez domova se snaží nové pravidlo obejít prodejem borůvek.

„Není to o tom, že bychom chtěli znevýhodňovat potřebné. Chceme spíše vznést obecnější otázku: Mělo by být žebrání ve švédském sociálním systému normální?“ vysvětluje svou pozici Jimmy Jansson, radní za sociální demokraty. Také si myslí, že potřební díky novému systému přijdou snáze do kontaktu s úředníky, potažmo se sociálními službami.

Nebezpečí vykořisťování a zhoršení situace uprchlíků

Kritici upozorňují na několik problémů. Tvrdí, že podobným pravidlem se žebrání stává legálním. Dalším argumentem proti je znevýhodňování uprchlíků v nouzi. Ti tvoří až 10 % populace města Eskilstuna a většinou se jedná o utečence z Bulharska či Rumunska, často Romy, kteří se nemohou prokázat švédským dokladem. Odpůrci se bojí také vykořisťování ze strany kriminálních gangů, které budou povolenky skupovat a následně je bezdomovcům prodávat za mnohem větší peníze.

Jansson se však proti připomínkám ohrazuje. „Vnímám silnou vlnu kritiky proti jakýmkoliv snahám omezit žebrotu, ale myslím, že v prvé řadě chybí stejná síla a energie dělat něco s faktem, že jsou lidé vůbec nuceni prosit o peníze,“ myslí si sociální demokrat. Proti Janssonově straně, která má na radnici většinu, hlasovali Zelení, Liberálové, Křesťanští demokraté a Levicová strana.

Bezdomovectví a žebrota je problém, který Švédskem rezonuje opakovaně. V loňském roce zakázalo městečko Vellinge žadonění o peníze na ulici úplně, záhy ale vyhlášku pod nátlakem skupin bojujících za lidská práva zase zrušilo. Ozývají se dokonce hlasy požadující celoplošný zákaz. Eskilstuna je ale prvním švédským městem, které podobný zákaz prosadilo.