Nový britský premiér Boris Johnson během svého prvního vystoupení v dolní komoře parlamentu

Nový britský premiér Boris Johnson během svého prvního vystoupení v dolní komoře parlamentu Zdroj: Reuters

Boris Johnson jde do konfliktu s Evropskou unií. V Británii se spekuluje o předčasných volbách

Spekulace o předčasných parlamentních volbách a o blížícím se konfliktu mezi Londýnem a Bruselem dnes plní britská média poté, co nový premiér Boris Johnson zopakoval požadavek na odstranění tzv. irské pojistky z dohody o brexitu. Evropská komise tento plán označila za nepřijatelný, což vyvolává nové obavy z brexitu bez dohody.

"Johnson zvyšuje tlak na Evropu," hlásí na titulní straně deník The Daily Telegraph. List i zase uvádí, že nový britský premiér po ohlášení svých hlavních linií ohledně brexitu směřuje ke střetu s Bruselem, podle bulvárního Daily Mail pak mezi "Borisem a Bruselem" vypukla válka.

"Místo toho, aby zmírnil svou rétoriku před novými rozhovory s Bruselem, Johnson vystupňoval varování, že Británie by 31. října (z Evropské unie) odešla i bez dohody, a slíbil 'raketově nakopnout' přípravy na nespořádaný odchod," shrnuje čtvrteční Johnsonův projev v britském parlamentu deník Financial Times (FT). List připomíná reakci unijního brexitového vyjednávače Michela Barniera, který ve sdělení adresovaném diplomatům "sedmadvacítky" varoval před zvýšenou pravděpodobností brexitu bez dohody.

O té hovoří i americká agentura Bloomberg. "Pokud ani jedna strana neustoupí, Británie bude směřovat k vypadnutí z EU v termínu pro odchod na konci října bez jakékoli dohody zaručující hladký přeshraniční obchod a pořádek na trzích. To by mohlo vyvolat prostoje v přístavech, nedostatek klíčových produktů včetně léčiv, potíže s transakcemi všeho druhu a recesi," uvádí ve svém článku.

Podle Bloomberg začíná být po Johnsonově nástupu do premiérské funkce jasné, že jeho prvotním plánem je uzavřít novou brexitovou dohodu a následně vyvolat předčasné volby. Na ty ale může dojít i před odchodem z EU, pakliže snaha vyjednat změny v "rozvodové" smlouvě selže a patovou situaci v britském parlamentu se nepodaří prolomit.

S těmito dvěma scénáři pracuje ve své analýze i FT, přičemž realizaci Johnsonova "plánu A" nevidí jako příliš pravděpodobnou. Někteří komentátoři se pak domnívají, že předčasné volby konané už na podzim jsou skutečným cílem nového premiéra. "Johnsonovy dnešní (čtvrteční) kroky se zdály být výhradně o nastavení laťky tak vysoko, aby nová vyjednávání selhala, pak doufat, že parlament zablokuje brexit bez dohody. Ideální podmínky pro brexitové parlamentní volby v září nebo v říjnu. Kampaň už začala," píše například šéf politického zpravodajství bulvárního listu The Sun Tom Newton Dunn.

Spekulace o předčasných volbách podle deníku The Times jen přiživí skutečnost, že nový předseda vlády dnes zahajuje turné po různých koutech Spojeného království. O víkendu a v následujícím týdnu má vystoupit v Birminghamu, na severozápadě Anglie či ve skotském Glasgow.

Podle britských médií už také vládní Konzervativní strana začala testovat sdělení pro předvolební kampaň, když na sociálních sítích tento týden vypustila stovky různých reklam. Televize Sky News uvedla, že ve středu měli konzervativci na facebooku a instagramu přes 500 aktivních reklam, ve čtvrtek pak 280.

Jak ale informoval deník The Guardian, nezahálí ani labouristé. Aktivisté napojení na hlavní opoziční stranu údajně dostali informaci, že mají být připraveni na předčasné volby, a lídr Jeremy Corbyn na protestu proti novému předsedovi vlády oznámil pětici předvolebních slibů. Volby konané před vystoupením Británie z EU by ale kvůli jejich nejasné brexitové pozici zřejmě pro labouristy nebyly ideálním scénářem.