Koalice pokračuje. Zatím. Premiér Andreje Babiš (ANO) slíbil vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD), že se pokusí přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby odvolal Antonína Staňka z postu ministra kultury.

Koalice pokračuje. Zatím. Premiér Andreje Babiš (ANO) slíbil vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD), že se pokusí přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby odvolal Antonína Staňka z postu ministra kultury. Zdroj: ČTK

Zeman se kvůli výměně ministra kultury v úterý sejde s Babišem a Hamáčkem v Lánech

Prezident Miloš Zeman přijme v úterý v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu ČSSD a místopředsedu vlády Jana Hamáčka. Schůzka se uskuteční v 17:00, uvedl dnes na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš po dnešní schůzce s Hamáčkem uvedl, že chce s prezidentem projednat situaci ohledně výměny ministra kultury.

O týden později, v pátek 12. července, má Zeman podle mluvčího v plánu setkat se s Hamáčkem a ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), na jehož odvolání z čela ministerstva ČSSD trvá. Zeman ve čtvrtek řekl, že se je chce pokusit usmířit. Současně ale dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude.

Prezident je od dnešního dne na dovolené na Vysočině v Novém Veselí.

Ústava podle Zemana nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. Podle ústavních právníků ale musí prezident podle výkladu ústavy vyhovět premiérovi bez zbytečného odkladu. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel. Babiš ale dnes uvedl, že je potřeba situaci řešit jiným způsobem, nejlépe jednáním. Hamáček ve čtvrtek po schůzce se Zemanem a po jednání vedení sociální demokracie řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize.