Snímek z října letošního roku ukazuje dramatický útěk mladé Severokorejky z bytu v Číně, kde byla držena jako sexuální otrokyně.

Snímek z října letošního roku ukazuje dramatický útěk mladé Severokorejky z bytu v Číně, kde byla držena jako sexuální otrokyně. Zdroj: Durihana Mission Soul

Mladé Severokorejky, které uprchnou ze země, končí v Číně jako sexuální otrokyně, nebo si je kupují farmáři

Mnoho mladých žen ze Severní Koreje, kterým se podaří uprchnout z této totalitní země, končí v Číně jako otrokyně v sexuálním průmyslu, část z nich je prodána tamním farmářům jako manželky a některé putují do vězení a jsou vráceny do své vlasti. Tam je čeká další tvrdý trest a jejich osud je neznámý. Části z nich se ale nakonec podaří dostat na svobodu. Pak žijí převážně v Jižní Koreji nebo v USA, kde získají status uprchlíka.

Předmětem obchodníků s lidmi se stávají v případě severokorejských uprchlíků často mladé ženy. „Čínští pašeráci někdy uplatí severokorejské vojáky na hranicích a ti pak přivřou oči, když lidé utíkají do ciziny. Tam jsou ale následně vydány na milost a nemilost gangů,“ řekl pro anglicky psaný jihokorejský deník Korea Times reverend Ču Ki-won z křesťanské misie Durihana v Soulu. Ta již od 90. let pomáhá severokorejských uprchlíkům.

Reverend Ču a jeho lidé například nedávno zachránili v Číně dvě Severokorejky ve věku 24 a 27 let, které byly několik let násilím drženy v bytě v jednom čínském městě. Mladší z nich se dostala na svobodu po 8 letech. Byla pořád držena v bytě, kde musela pracovat jako takzvaná „cam girls“ pro asijské pornostránky. Pašeráci jí sice slíbili, že po čase se prací v sexuálním průmyslu „vykoupí“, ale slovo nedodrželi. Podle Ču Ki-wona je to poměrně obvyklý příběh. Některé ženy jsou přímo nuceny pracovat jako prostitutky, dokud nevydělají svým věznitelům hodně peněz.

Jiné Severokorejky jsou prodávány čínským farmářům. Desítky milionů mužů v Číně totiž hledají ženy, protože dlouholetá politika „jednoho dítěte“ v nejlidnatější zemi světa způsobila, že se zde nedostává mladých žen na ženění. Navíc Číňané se stále více stěhují do měst a těžkou práci v zemědělství nechtějí dělat ani čínské ženy. Přestože jsou Severokorejky prodány do manželství v Číně, podle dostupných informací to může být pro ně určitou formou „vysvobození“, protože jejich životní úroveň se nakonec o něco zlepší.

Podle jiných informací, jsou někteří severokorejští uprchlíci z Číny od gangů „vykupováni“ a pak převezeni do Jižní Koreje. To ale oficiálně všechny strany popírají.

Problémem ovšem nastává, pokud mají severokorejské mladé ženy děti, které se narodí v cizině a jim se s nimi podaří dostat do Jižní Koreje. To je sice demokratická země, ale místní zákony rozlišují, zda se dítě narodilo v Severní Koreji, nebo v cizině. To první dostává větší finanční podporu od státu. Jihokorejská vláda se v poslední době snaží tento systém změnit.

Nejčastějším místem, kde se Severokorejci pokoušejí o útěk ze své vlasti, je severokorejské město Tumen, ležící přímo na hranici s Čínou.