Počátkem roku 2018 navštívil Saúdskou Arábii vyslanec Vatikánu kardinál Jean-Louis Tauran (na snímku sedí) a začal vyjednávat s představiteli země o stavbě prvního kostela na území Saúdské Arábie od dobytí Arabského poloostrova muslimy v 7. století

Počátkem roku 2018 navštívil Saúdskou Arábii vyslanec Vatikánu kardinál Jean-Louis Tauran (na snímku sedí) a začal vyjednávat s představiteli země o stavbě prvního kostela na území Saúdské Arábie od dobytí Arabského poloostrova muslimy v 7. století Zdroj: Profimedia

V Saúdské Arábii se poprvé konala legální křesťanská bohoslužba. Budou se tam stavět i kostely?

Poprvé od vzniku Saúdské Arábie se na jejím území konala legální křesťanská bohoslužba, informuje izraelská nevládní organizace The Middle East Media Research Institute (MEMRI), která monitoruje média v islámském a arabském světě. Dříve sice probíhaly na území Saúdské Arábie mše, ale ty byly buď pouze na uzavřených základnách americké armády nebo byly nelegální a saúdskoarabská islámská náboženská policie proti nim zasahovala, a to mnohdy dosti brutálně.

Bohoslužbu pro několik desítek křesťanů žijících v Saúdské Arábii odsloužil biskup koptské církve Ava Morkos z Šubrá Al-Chejma během své návštěvy tohoto pouštního království, které je kolébkou islámu.

Jak upozorňuje MEMRI, informace o konání prvních legálních mší křesťanů v Saúdské Arábii zaujaly arabská média, která o nich rozsáhle informovala. Například anglickojazyčný web The Arab Weekly s odkazem na koptskou křesťanskou církev tvrdí, že v Saúdské Arábii žije kolem 1 800 000 křesťanů, kteří jsou pronásledováni vládnoucími muslimy a nesmí veřejně praktikovat svou víru. I samotné vykonání bohoslužby, provedené v soukromém domě, je jen v jistém smyslu výstřelkem, protože zákaz veřejného praktikování či šíření jiného náboženství než islámu je v Saúdské Arábii stále platný.

Biskup Morkos přicestoval do Saúdské Arábie na pozvání korunního prince Mohammeda bin Salmana, který v posledních týdnech čelí silné opozici kvůli vraždě saúdskoarabského novináře na saúdskoarabském konzulátu v Turecku. Korunní princ Salman se již opakovaně setkal s mnohými představiteli různých křesťanských církví a navštívil i katedrálu koptské církve v hlavním městě Egypta Káhiře. Představitelé koptských křesťanů jsou ovšem optimističtí a věří, že vykonání první legální mše v Saúdské Arábii je krokem k plné náboženské svobodě křesťanů v této muslimské zemi.

Konzervativci versus liberálové

Již počátkem tohoto roku navštívil Saúdskou Arábii vyslanec Vatikánu kardinál Jean-Louis Tauran a začal vyjednávat s představiteli země o stavbě prvního kostela na území Saúdské Arábie od dobytí Arabského poloostrova muslimy v 7. století křesťanské éry.

S přítomností křesťanů a otevřením kostelů na území Saúdské Arábie mají problém hlavně ultrakonzervativní skupiny muslimů (především salafisté), které se odvolávají na výroky zakladatele Mohameda, který řekl: „Vyžeňte modloslužebníky z Arabského poloostrova“ a v jiném výroku: „Vyžeňte židy a křesťany z Arabského poloostrova.“ Naopak liberálně smýšlející muslimové tyto výroky popírají a odvolávají se na jejich problematickou důvěryhodnost a vytrhávání z kontextu muslimskými fundamentalisty.