Veřejné projevy homosexulity se v Rusku netolerují - ilustrační snímek

Veřejné projevy homosexulity se v Rusku netolerují - ilustrační snímek Zdroj: Twitter, Repro youtube

V Rusku veřejné projevy homosexulity netolerují.
V Rusku veřejné projevy homosexulity netolerují.
V Rusku veřejné projevy homosexulity netolerují.
V Rusku veřejné projevy homosexulity netolerují.
V Rusku veřejné projevy homosexulity netolerují.
9
Fotogalerie

Stigmatizace homosexuálů a narkomanů způsobila v Rusku epidemii viru HIV

Tvrdý postup ruských úřadů i části tamní veřejnosti vůči homosexuálům a narkomanům vedla v minulém roce k rekordnímu nárůstu počtu lidí, kteří mají vir HIV. Ten může způsobit nemoc AIDS, která, když se nepodchytí včas, bývá smrtelná. V Rusku je kvůli stigmatizaci homosexuálů naprosto nedostatečná i prevence a léčení nemocných s těmito problémy. Informovala o tom agentura Reuters.

Oficiální ruské údaje hovoří o tom, že v roce 2017 bylo diagnostikováno 104 000 nových osob nakažených virem HIV. Celkově je podobných lidí v Rusku více než 1,2 milionu. Ovšem to jsou oficiální data. Experti Světové zdravotnické organizace se domnívají, že číslo je daleko vyšší.

„Nemáme dostatek léků pro každého pacienta. Sice se zvyšuje počet lidí, kterým poskytujeme pomoc, ale zdaleka to nestačí,“ řekl podle agentury Reuters Nikolaj Lunčenkov, lékař z moskevského regionálního střediska pro prevenci AIDS.

Vir se šíří především u homosexuálů, prostitutek a uživatelů drog. Mnoho ruských politiků i část veřejnosti ale tvrdí, že si tyto skupiny mohou za nemoc samy, protože se chovají nezodpovědně. Podle expertů ale nechat nemocné napospas osudu, svědčí o nevyspělosti a nedemokratičnosti současného Ruska.

Kvůli tomu, že ruská společnost je mimořádně kritická k sexuálním menšinám, neexistuje navíc dostatek potřebných údajů, kolik mužů je vlastně homosexuálních. Mnozí to pořád kvůli vyostřené situaci skrývají. Osoby ohrožené HIV a AIDS se proto v Rusku někdy obávají testování a léčení.

Navíc v Rusku od roku 2012 platí zákon č. 121-F3, který nařizuje nevládním organizacím, které zde působí a které dostávají dotace z ciziny, aby se zaregistrovaly jako takzvaní „zahraniční agenti“. Své účetnictví musí úřadům předkládat každé čtvrtletí a podléhají častějším kontrolám. Proto některé z nich Rusko opustily. Projevilo se to i v pomoci pro lidi s virem HIV a nemocí AIDS.