Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Andrej Babiš si ve sněmovně prohlíží své poznámky. Evidentně toho musí stihnout ještě dost ( 23. 11. 2018)
Ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch společně hledali něco ve svých mobilech (23. 11. 2018)
Tisková konference ODS v Poslanecké sněmovně. Předseda strany Petr Fiala a předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. (23. 11. 2018)
Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek
Bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg při svém vystoupení také kritizoval vládu Andreje Babiše. Chce její konec ( 23. 11. 2018)
15
Fotogalerie

Vláda ustála hlasování o nedůvěře díky komunistům. Socialisté odešli ze sálu a nehlasovali

Podle očekávání pro nedůvěru vládě Andreje Babiše hlasovali polanci opozičních stran ODS, Pirátů, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a SPD. Naopak proti návrhu hlasovalo Babišovo ANO a komunisté. Sociální demokraté odešli před hlasováním ze sálu. Pro návrh na vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 92 poslanců, což se očekávalo.

Babišovu vládu přímo podpořilo 90 zákonodárců z ANO a KSČM (tři další nebyli přítomni).  

Schůze sněmovny začala po deváté hodině ranní, diskuzemi se ale značně protáhla a hlasovat se začalo až po čtvrté hodině.

Opoziční poslanci rekapitulovali novou fázi kauzy Čapí hnízdo, zejména případ výletu Andreje Babiše mladšího na Krym. Trefovali se také do ČSSD, která ohlásila, že na hlasování o vládě, které je strana součástí, její poslanci odejdou ze sálu, což nakonec také všech 13 socialistických poslanců udělalo.

Ministři a poslanci ANO a ČSSD se místy pokoušeli změnit kurz debaty tím, že vyjmenovávali kroky, které vláda prosadila, například zvýšení minimální mzdy.

Babiš: Opozice mě chtěla urážet a ponižovat

Dnešní hlasování o nedůvěře se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) konalo kvůli tomu, aby opozice měla možnost urážet a ponižovat předsedu vlády. V diskusi před hlasováním, které kabinet ustál, v tom podle něj vynikali hlavně Piráti a lidovci. Premiér po hlasování novinářům řekl, že nevidí důvod ke změně poměrů ve vládě. Postoj koaliční ČSSD, která opustila sál a vládu aktivně nepodpořila, chápe jako výsledek jejího vnitrostranického kompromisu.

Babiš novinářům řekl, že opoziční politici viděli v dnešní schůzi, svolané kvůli poslednímu vývoji v kauze Čapího hnízda, příležitost ponižovat a urážet předsedu vlády. V proslovech podle něj bylo plno lží a nenávisti. Babiš řekl, že v tom vynikali obzvláště poslanci Pirátů, kteří podle něj museli být na drogách, nebo kandidáti na předsedu lidovců. Oficiálně se o post přihlásili poslanci Marek Výborný a Jan Bartošek, o kandidatuře uvažuje i Marian Jurečka.

Premiér zopakoval, že celá kauza po zveřejnění rozhovoru s jeho synem Andrejem byla načasovaná. "Bylo to 14 dní kampaně," konstatoval. Vládní krize podle Babiše v posledních dvou týdnech nebyla a není. "Vláda normálně funguje," uvedl. Premiér nevidí důvod, aby se koaliční strany domlouvaly na změnách ve vládě. "Máme podepsanou koaliční smlouvu, nic se nezměnilo," uvedl.

Sociální demokraté podle něj odešli ze sálu kvůli tomu, protože potřebovali najít vnitrostranický kompromis. "Já chápu, že část ČSSD, co nechtěla do vlády, viděla příležitost znovu tlačit na to, aby sociální demokracie nebyla ve vládě. Chápu to jako nějaký kompromis," řekl.

Opozice: Babiš přišel o většinu

Podle opozičních stran se při hlasování o nedůvěře vládě ukázalo, že premiér Andrej Babiš (ANO) ztratil většinu ve Sněmovně. Problém s trestním stíháním premiéra podle nich trvá a poškozuje Česko v zahraničí. ODS si nedovede představit, že by vláda vydržela do konce funkčního období Sněmovny, které potrvá do podzimu 2021.

"Předseda vlády si udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Poslanecké sněmovny," řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala. Problém kolem Babiše podle něj přetrvává a vládní koalice ho nevyřešila, jen odsunula. Fiala také uvedl, že kvůli neúčasti vládní ČSSD při hlasování může nastat pnutí mezi koaličními stranami. "Nedovedu si představit, že by vláda po takovém hlasování o nedůvěře s premiérem, který má všechny tyto problémy, mohla vydržet celé volební období," řekl. Pokud vládní strany budou chtít rozpustit Sněmovnu, ODS je podle Fialy připravena je podpořit.

Piráti uvedli, že udělali vše pro vyslovení nedůvěry vládě. Podle nich se ukázalo, že většina poslanců, kteří se nebojí hlasovat, Babišově vládě nevěří. Problémy kabinetu podle Pirátů budou pokračovat, strana mezi ně řadí nejen Babišovo stíhání, ale také údajný střet zájmů premiéra v případě zemědělských dotací nebo neplnění programového prohlášen vlády.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že v Česku pokračuje marasmus, který zemi poškozuje v zahraničí. Lidovci podle něj budou dál upozorňovat na problém trestně stíhaného premiéra, který podle nich vyvolává obavy z ovlivňování vyšetřování a ohrožuje principy právního státu.

Podle TOP 09 převzaly KSČM a ČSSD odpovědnost za to, že Česko má trestně stíhaného premiéra, který maří vyšetřování vlastní kauzy. "Hrozí, že tato kauza nebude řádně vyšetřena a principy právního státu budou pošlapávány," řekl předseda strany Jiří Pospíšil.

Podle STAN problém trestně stíhaného premiéra i po hlasování o nedůvěře trvá a nadále poškozuje Česko v očích zahraničních spojenců. Místopředseda hnutí Vít Rakušan také upozornil na neúčast vládní ČSSD na hlasování. "Dnes ukázalo, že KSČM je pevnější součástí vládního projektu Andreje Babiše než sociální demokracie," řekl. Podle něj je smutné, jak se ČSSD vyvíjí, když se nebyla schopná dohodnout ani na podpoře vlastní vlády, ani na jejím odmítnutí.