Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na společné večeři v Lánech - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš na společné večeři v Lánech - ilustrační snímek Zdroj: Twitter - Jiří Ovčáček

Kantor Zeman a vládnutí žáka Babiše. Dejme si na to skleničku, nebo radši dvě

Miloš Zeman chrání Andreje Babiše jako kvočna kuřátko. Posiluje nad ním svou moc, počítá s jeho vděkem i závislostí, a navíc může znovu promlouvat do politického cvrkotu dole v podhradí. To ho baví. Těžko si při tom nevzpomenout na ikonickou scénku z dokumentu Občan Havel, v níž dává lekce z prezidentské autority tehdejší hlavě státu Václavu Havlovi. 

Dokument režiséra Pavla Kouteckého v těchto dnech reprízovala Česká televize. Divák mohl v jednom z dílů znovu vidět a slyšet i část z neveřejných rozhovorů Václava Havla s předsedy stran, které ve volbách 1996 uspěly. Pro nepamětníky – Klausova ODS tehdy vyhrála, Zemanova ČSSD skončila druhá. A protože dosavadní koalice ODS, lidovců a ODA nezískala většinu, záleželo právě na sociální demokracii, co bude dál.

Zmíněná ikonická scénka z dokumentu jen ve zkratce: Prezident v průběhu schůzek s lídry sestavuje přesné znění věty, v níž chce veřejnosti sdělit, koho pověří jednáním o sestavení vlády. Na schůzku přichází i Miloš Zeman. Havel se ho optá, zda by akceptoval větu, že vyzval stávající koaliční strany, aby se pokusily vytvořit menšinovou koalici s eventuální podporou ČSSD.

Zeman ho blahosklonně nabádá, aby byl autoritativnější a nenechával si vše schvalovat Václavem Klausem, vítězem voleb: „Tady ten spor, kdo je učitel a kdo je žák, se konečně zaplaťpánbůh vrací do listopadu nebo prosince ’89 a je to tak dobře," vysvětluje Václavu Havlovi jeho pozici. A radí mu, že má nejprve pozvat všechny čtyři lídry ke společnému jednání, než nějakou větu o pověření vysloví, aby autorita prezidentského úřadu nebyla snížena.

Myslím si, že je čas, kdy je potřeba ukázat pevnou ruku… Prezident se neptá, zda smí pozvat, prezident zve, pane prezidente,“ pokračuje ve školení. Nakonec na rozpačitého Havla vytáhne trumf: „Masaryk by je pozval, pane prezidente. Dáte mi ještě jednu becherovku na závěr?" Prezident Havel se zvedá od stolu, jde pro lahev a Miloši Zemanovi dolévá skleničku.

Pevná ruka, autorita, učitel a žák, prezident se neptá… V tehdejších slovech slyšíme i dnešního prezidenta Zemana. Dejme si proto na závěr aktuální vládní krize skleničku (nebo rovnou dvě), však on si učitel Zeman vládnutí žáka Babiše ošéfuje.