Jevgenij Nikulin se prý pokusil utéct během lékařské prohlídky v USA

Jevgenij Nikulin se prý pokusil utéct během lékařské prohlídky v USA Zdroj: Foto ara

Nikulin, kterého Česko vydalo do USA, se při lékařské prohlídce prý pokusil utéct. Soud jednání odložil

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého do USA minulý týden vydala Česká republika, se podle svých strážců pokusil o útěk. Kalifornský federální soud, který měl ve středu rozhodnout o jeho případné vazbě, nakonec projednání kauzy odložil, informovala agentura Bloomberg.

Nikulin byl podle svědků dopraven do soudní síně v poutech. Ozbrojení dozorci to zdůvodnili jeho agresivním chováním. Nikulin měl podle agentury Bloomberg 30. března podstoupit lékařskou prohlídku. Prý se ale vzpouzel a došlo k potyčce, po níž se pokusil o útěk. Státní žalobci o tom ve středu informovali soud.

Nikulinova právní zástupkyně chtěla, aby jejímu klientovi byla pouta odebrána, a svou žádost odůvodňovala tvrzením, že "nevinný obžalovaný má právo na zacházení s úctou a důstojností". Obhajoba také zpochybnila Nikulinovu zdravotní a duševní způsobilost pro další řízení.

Soudkyně nakonec jednání odložila; nový termín zatím nebyl stanoven. Podle agentury Bloomberg by měl soud zasednout do konce dubna.

Nikulin nebyl v dobrém stavu

Podle očitých svědků Nikulin předstoupil před soud v nedobrém stavu, byl pohublý a bledý. Jednání sledoval pozorně a choval se klidně bez známek agresivity. Na dotaz soudkyně po výši jeho majetku Nikulin odpověděl, že v USA žádný nemá. Jednání trvalo jen krátce a Rus mluvil prostřednictvím tlumočnice.

Třicetiletý Nikulin si dnes měl vyslechnout rozhodnutí o případné vazbě a o možné kauci. Podle zveřejněného obvinění se dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup do počítačových systémů. Nikulin se před soudem v San Francisku poprvé objevil minulý týden v pátek, krátce po deportaci z Česka, kdy prohlásil, že se cítí nevinen.

Pokud bude odsouzen, hrozí Nikulinovi v USA víc než 30 let vězení a pokuta přesahující jeden milion dolarů (20,6 milionu Kč).