Katálanci protestují proti zatčení separatistů - ilustrační snímek.

Katálanci protestují proti zatčení separatistů - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Katalánci protestují proti zatčení separatistů. V rámci stávky blokují silnice a komplikují dopravu

Katalánští demonstranti dnes zablokovali některé silnice na severovýchodě Španělska. Kvůli stávce, kterou vyhlásila část katalánských odborů, jsou neprůjezdné i některé trasy do Francie. Podle katalánských úřadů je doprava ochromena na asi 60 místech a problémy byly i na hlavní barcelonské třídě Diagonal. V centru Barcelony se sešlo na protest proti zatčení příznivců separatismu několik tisíc lidí.

Konfederace katalánských svazů (CSC) vyhlásila stávku oficiálně ve snaze prosadit práva zaměstnanců, ale učinila to v době krize, kterou rozpoutaly snahy Katalánska o odtržení od Španělska. K výzvě CSC se připojily i separatistické strany a skupiny a požádaly stávkující, aby protestovali i proti uvěznění separatistických vůdců.

Koncem října správu nad Katalánskem převzal Madrid, když katalánský parlament na základě výsledku předchozího referenda 27. října vyhlásil samostatnost Katalánska.

Dnes demonstranti zablokovali několik silnic včetně dálnice severně od Girony (španělsky Gerony), což je hlavní trasa spojující Španělsko s Francií. Ochromena je i dálnice mezi Barcelonou a Madridem. Stávka se projevila i na železnici, protože rychlovlak, který byl na trase Barcelona-Lyon a do Lyonu měl dorazit po poledni, se musel vrátit.

Na některých zablokovaných místech se objevili lidé s transparenty vyzývajícími k propuštění vězněných separatistů. V Gironě několik set lidí prorazilo policejní kordon a postupovali na koleje a přerušili železniční dopravu.

Tisíce lidí v poledne přišly na hlavní barcelonské náměstí, aby protestovaly proti věznění separatistických politiků. Demonstrace se konala před sídlem regionální katalánské vlády na výzvu separatistických organizací Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium. Lidé s katalánskými vlajkami provolávali heslo Svoboda na podporu deseti vězněných. Zástupce ANC Agustí Alcoberro řekl k davu, že zatčení těchto lidí je "útokem na demokracii a ponížením" Katalánců. V poledne se konaly podobné demonstrace také v dalších městech a nové protesty jsou znovu svolány na 18:00 SEČ.

Stávka by se mohla dotknout také škol, naproti tomu obří barcelonské tržiště Mercabarna provoz nepřerušilo. Otevřely se i barcelonské kavárny a obchody, metro funguje z asi 85 procent.

Stávka se v Katalánsku konala také 3. října. Ve srovnání s ní je podle mnoha svědků dnešní účast minimální. Podle barcelonské prefektury se k ní připojilo málo lidí. "Je to velmi klidné," řekla obyvatelka Barcelony Conchita Cosiallsová. Servírka z jedné restaurace prohlásila, že "třetího října bylo všechno zavřené, teď jsou to jenom dva podniky".