Egyptský lékař Mohammed Helmy, který zachránil za druhé světové války Židy

Egyptský lékař Mohammed Helmy, který zachránil za druhé světové války Židy Zdroj: Twitter

Izrael udělil prvnímu Arabovi za záchranu Židů při holocaustu titul „Spravedlivý mezi národy“

Egyptský lékař Mohammed Helmy (1901 – 1982) se stal posmrtně vůbec prvním Arabem, kterému Stát Izrael udělil oceňovaný titul „Spravedlivý mezi národy“. Ten dostávají lidé nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem za druhé světové války. Slavnostní ocenění převzal jeho synovec ve čtvrtek v Berlíně.

Titul „Spravedlivý mezi národy“ byl doktoru Helmymu udělen již v roce 2013, ale pracovníkům jeruzalémského památníku Jad vašem, kde jsou na Zdi cti všichni ocenění zapsáni, se dlouho nedařilo spojit s někým z příbuzných, který by ocenění převzal. Podle některých informací původně nikdo nechtěl ocenění převzít, protože, pokud se tak děje v zahraničí, ho předávají izraelští diplomaté.

Mohammed Helmy za války v Berlíně ukryl a tím zachránil pravděpodobně před smrtí několik členů židovské rodiny. Zemřel v německém hlavním městě v roce 1982.

Příběh, který vypadá jako vystřižený z hollywoodských filmů, skutečně dospěl ke svému zdárnému konci pomocí dokumentárního filmu, který natočila izraelská filmařka Taliya Finkel, která se vydala po stopách zachráněných Židů v nacistickém Berlíně. Film je z letošního roku. Právě přes Finkel se podařilo kontaktovat členy rodiny Mohammeda Helmyho. U pátrání narazila i na synovce oceněného, Nassera Kotbyho. Ten je také lékařem a rozhodl se ocenění v Berlíně za rodinu převzít.

Přitom ani pro něj to asi nebylo žádné jednoduché rozhodování, i když jeho strejda byl hrdinou. Na rozdíl od jiných arabských zemí má sice Egypt od roku 1979 mírovou smlouvu s Izraelem a navázal se židovským státem i diplomatické styky, ale vzájemné vztahy jsou zejména kvůli nevyřešenému palestinskému problému nadále velmi napjaté. Kotby může očekávat od islamistů i kritiku ve své vlasti.

Ve světě ceněný titul „Spravedlivý mezi národy“ uděluje Komise pro rozpoznávání spravedlivých, která byla založena v roce 1963 při památníku holocaustu Jad vašem a vede ji izraelský Nejvyšší soud. V současnosti je přes 26 500 lidí držitelem tohoto ocenění a mezi nimi je i kolem 70 muslimů. Původem z Československa je více než sto oceněných lidí.