Motor letadla Air France

Motor letadla Air France Zdroj: David Rehmar

Motor letadla Air France
2
Fotogalerie

Letadlu Air France se za letu utrhl motor, nehoda způsobila chaos. Letoun musel nouzově přistát

Letadlo společnosti Air France z Paříže do Los Angeles muselo během přeletu Atlantiku změnit směr a nouzově přistát v kanadském Labradoru. Jeden ze čtyř motorů, které letadlo poháněly, byl za nejasných okolností nad Atlantikem zničen.

Airbus A380 měl na své palubě 496 pasažérů a 24 členů posádky. Nikdo z nich nebyl zraněn, na palubě však podle jednoho z pasažérů, který je letecký inženýr, zavládla panika a chaos, když si cestující všimli závažného poškození jednoho z motorů a kosmetického poničení jednoho z letadlových křídel. Podle vyjádření Air France se ale posádka zachovala zcela profesionálně a na palubě i díky ní nedošlo k žádnému incidentu.

David Rehmar, pasažér s odbornými znalostmi ve věci mechaniky letadel, uvedl, že v jednu chvíli uslyšel ránu a potom dlouhý nepatřičný zvuk. Poté se letadlo mírně zatřáslo. Rehmar tvrdí, že v této výšce nemohla poškození způsobit srážka s ptáky, přesnou příčinu zničení jednoho z motorů ale zatím nikdo nezná.

Letadlo se po zničení jednoho ze čtyř motorů mírně naklonilo, podařilo se jej však stabilizovat během třiceti sekund. Piloti poté zničený motor vypnuli a letadlo až do nouzového přistání, k němuž došlo hodinu a několik minut od nehody, letělo poháněné pouze třemi motory. Příčina této závažné poruchy je momentálně předmětem šetření.