Federální zákon o podání rukou ve školách ve Švýcarsku neprošel.

Federální zákon o podání rukou ve školách ve Švýcarsku neprošel. Zdroj: Flickr

To jsou problémy: Švýcarský parlament odmítl zákon, aby si studenti museli potřásat rukama s učiteli

Některé parlamenty v Evropě někdy projednávají věci, nad kterými zůstává rozum stát. Například v úterý švýcarská Národní rada, dolní komora parlamentu, odmítla návrh federálního zákona, který vyžadoval, aby byli všichni žáci a studenti povinni potřást si rukou s učiteli, pokud jsou takové situaci vystaveni.

Návrh zákona vznikl v důsledku hojně popisované události, kdy v minulém roce ve škole v Therwilu v kantonu Basilej, odmítli dva muslimští chlapci podat učitelce jen proto, že je žena. Návrh podala Švýcarská lidová strana, která hlasitě odmítá více cizinců v zemi a vystupuje tvrdě i proti islámu. Zákon byl ale odmítnut v poměru 123 ku 57 hlasům. Informovala o tom agentura ATS.

Mnoho Švýcarů chování muslimských žáků pořádně nadzvedlo a také ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová, která zastupuje sociální demokracii, řekla, že potřesení rukou je součástí národní kultury.

Zákon sice neprošel, ale jednotlivé kantony si už mezitím nejběžnější lidský pozdrav upravily podle svého. Například ve vzpomínaném kantonu Basilej si studenti musí podat ruce s učiteli, pokud taková situace nastane. Když odmítnou, jejich rodiče mohou dostat pokutu až 5000 franků (to je obrovská částka kolem 113 tisíc korun). Veřejný zájem o integraci cizinců podle tamních úřadů převažuje nad proklamovanými náboženskými důvody muslimů.

Většina Švýcarů se ale domnívá, že ohánění se náboženstvím je v tomto případě naprostý nesmysl, který má pouze zamlžit to, že část muslimů nebere ženy jako rovnocenné partnery.