Uprchlíci ve Vídni - ilustrační snímek.

Uprchlíci ve Vídni - ilustrační snímek. Zdroj: Bwag (CC BY-SA 4.0)

Pašeráci uprchlíků hledají nové trasy do EU. Mohly by se týkat i Česka. Rakousko „tajně“ kontroluje hranice

Pašeráci uprchlíků hledají nové trasy na Balkáně, aby nelegálně přivezli uprchlíky do některých zemí Evropské unie. Podle rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila totiž není „balkánský trasa stále zcela uzavřená“. Podle něj se jedná o pokusy pašovat lidi přes Bulharsko, Rumunsko a pak Slovensko. Někteří uprchlíci by tak podle odborníků na bezpečnost mohli následně využít i pohyb přes území České republiky.

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil si myslí, že ochrana vnějších hranic EU není dobře zabezpečena a nedokáže to zajistit ani Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex). „Agentura Frontex nemůže zajistit evropské vnější hranice tak, jak potřebujeme. Rakousko proto s pomocí policejních a vojenských sil provádí ´tajné´ hraniční kontroly,“ řekl Doskozil ve středu v rozhovoru německým novinám Die Welt.

Protože Makedonie a Maďarsko celkem důsledně kontrolují své hranice, tak pašeráci lidí hledají jiné cesty. Podle Doskozila to zkoušejí přes Bulharsko, Rumunsko či Slovensko.

Ministr v rozhovoru pro Die Welt také řekl, že rakouská armáda nikdy předtím nebyla používána na podobné účely, ale že teď je její pomoc policii při řešení migrace „nezbytná“. Vyzval také Evropskou komisi, aby přišla s více „udržitelným“ řešením. Komise totiž povoluje kontroly na vnitřních hranicích Schengenského prostoru pouze na půl roku. Může to udělat opakovaně, ale odmítá trvalé kontroly.

Rakouský ministr obrany proto nabídl čtyři kroky pro řešení migrace: Založení uprchlických center mimo EU, lepší ochranu vnějších hranic Evropské unie, důsledné deportování nelegálních migrantů a přesídlení uprchlíků po celé Unii. Proto také doufá, že některé migranty nakonec přijmou i země Visegrádu. Konkrétně hovořil o Polsku a Maďarsku.

Rakousko zažilo obrovský nápor uprchlíků především v roce 2015, kdy se valili nekontrolovatelně právě po takzvané balkánské trase. Přijalo jich tehdy celkem 96 tisíc. Pro tento rok si stanovilo horní hranici přijetí 35 tisíc migrantů. Zatím jich přijalo letos 20 000 a z nich požádalo o azyl u našeho jižního souseda 12 tisíc osob.

Migrační krize je i obrovským tématem nastávajících rakouských voleb, které se budou konat 15. října. Doskozil je členem sociální demokracie, která na začátku uprchlíky vítala, ale pod tlakem jiných stran i veřejnosti postupně změnila názor. V průzkumech je ale až na třetím místě za lidovci a stranou Svobodných.