Stuttgart

Stuttgart Zdroj: profimedia.cz

Nejpohodovějším městem pro život je podle nové studie německý Stuttgart, Praha je na 51. místě

Život ve velkých městech se dá hodnotit z mnoha pohledů a jedním z nich je, pod jak velkým tlakem, či naopak v jaké pohodě jsou lidé v různých částech světa. Společnost ZipJet, která působí v několika evropských zemích, se na tento problém zaměřuje pravidelně. A podle její letošní studie mají nejméně stresu obyvatelé německého Stuttgartu. Praha se mezi 150 hodnocenými městy ocitla na 51. místě. Na posledním místě je nepřekvapivě irácký Bagdád.

Ve studii byla hodnocena kvalita dopravy, míra nezaměstnanosti, nákupní možnosti, dluhy obyvatel, životní prostředí a několik dalších faktorů. Všechny tyto věci přispívají buď ke zvýšenému stresu, nebo větší pohodě, podle toho, jak se městům a státům daří.

Stuttgart, hlavní město německé spolkové země Bádensko-Württembersko, získal nejvyšší celkové hodnocení a je oceňován především pro velké množství parků a zelených ploch, velmi přívětivé nákupní možnosti pro celé rodiny i kvalitní dopravu.
V první desítce „nejméně stresujících měst“ jsou za Stuttgartem Lucemburk (Lucembursko), Hannover (Německo), Bern (Švýcarsko), Mnichov (Německo), Bordeaux (Francie), Edinburgh (Velká Británie), Sydney (Austrálie), Štýrský Hradec (Rakousko) a Hamburk (Německo).

Praha figuruje na celkovém 51. místě. Před českou metropolí je anglický Leicester a za ní francouzský Štrasburk.

Na konci tabulky se tradičně pohybují Bagdád (Irák), Kábul (Afghánistán), Lagos (Nigérie), Dakar (Senegal) a také turisty hojně navštěvovaná Káhira (Egypt).

Celý žebříček najdete ZDE