O Mako se toho příliš neví, protože na rozdíl od například britské královské rodiny, se ta japonská drží spíše v pozadí.

O Mako se toho příliš neví, protože na rozdíl od například britské královské rodiny, se ta japonská drží spíše v pozadí. Zdroj: Facebook

Japonci na vážkách. Povolí usednout na chryzantémový trůn ženě?

Třiaosmdesátiletý japonský císař Akihito na konci příštího roku ze zdravotních důvodů odstoupí ze své funkce. Umožní mu to jednorázový zákon přijatý japonským parlamentem. Na trůn tak usedne korunní princ Naruhito, který se tak stane 126. císařem chryzantémového trůnu. Naruhito doposud splodil pouze dceru, princeznu Aiko, která podle japonských zákonů na trůn usednout nemůže. V blízké době bude navíc kvůli sňatku z císařské rodiny vyloučena Naruhitova neteř, princezna Mako. Vláda nyní otevřela diskuzi o možné změně nástupnických pravidel. Premiér usednutí ženy na japonský trůn podpořit nehodlá.

Nepřerušená následnická linie současné císařské rodiny se podle některých odborníků klene napříč dějinami již 2600 let (Windsoři dají pro zajímavost dohromady horko těžko jen něco málo přes 1000). Ani jednou za tu dobu neusedla na trůn žena. Změna této tradice by se tak části společnosti pravděpodobně hluboce příčila, přesto se v průzkumech Japonci v posledních letech převážně vyjadřují pro změnu konzervativních následnických pravidel.

Téma se stalo znovu aktuálním poté, co pětadvacetiletá princezna Mako, vnučka současného císaře a neteř budoucího, předznamenala minulý měsíc své zásnuby s neurozeným Japoncem Keiem Komurem. Svatba se očekává v příštím roce, přičemž pokud nedojde ke změně kontroverzního zákona, Mako ztratí veškerá privilegia člena císařské rodiny a ona ani její potomci v následnické linii nadále figurovat nebudou.

Odchod Mako z rodiny bude znamenat, že se následníkem trůnu po jejím strýci stane její otec Akishino a po něm jeho syn Hisahito. Z dlouhodobého hlediska se však podobně tvrdý postoj vůči genderově závislé primogenituře zdá být neudržitelný. Čtrnáct z devatenácti členů císařské rodiny jsou nyní ženy.

Premiér Shinzo Abe v minulosti odmítl podpořit návrh na zakládání nových císařských větví ženskými příslušnicicemi rodu. Součástí abdikačního zákona, schváleného tento týden horní sněmovnou japonského parlamentu, je i nezávazné rozhodnutí doporučující vládě zvážit kroky, které by zajistily budoucí stabilitu monarchie.

Řešením by potenciálně mohla být absolutní primogenitura, která by nerozlišovala mezi pohlavím prvorozeného dítěte císařského páru a do budoucna mu automaticky zajistila nástupnictví. V tomto smyslu byly pozměněny po sňatku prince Williama a Catherine Middletonové zákony také ve Velké Británii. Japonci by byli podle průzkumů pro, neústupným se však doposud zdá být konzervativní premiér Shinzo Abe.