Hašiš, který byl ukryt v balíčcích omotaných v dekách a kobercích, byl vojáky zajištěn a i s řidičem předán na nejbližší stanici Afghánské národní armády.

Hašiš, který byl ukryt v balíčcích omotaných v dekách a kobercích, byl vojáky zajištěn a i s řidičem předán na nejbližší stanici Afghánské národní armády. Zdroj: mise.army.cz

Čeští vojáci v Afghánistánu objevili 30 kilogramů hašiše

Čeští vojáci při jedné z hlídek v Afghánistánu v okolí spojenecké základny Bagrám odhalili pašeráka s 30 kilogramy hašiše. Při dalším výjezdu ze základny se jim podařilo také zneškodnit improvizované nástražné zařízení. Česká armáda to dnes uvedla na svém webu.

Vojáci 7. strážní roty převzali zodpovědnost za vnější ochranu spojenecké základny Bagrám na začátku loňského října. Od té doby jednotka absolvovala 220 hlídek v okolí základny, kvůli podzimnímu sebevražednému útoku uvnitř základny musela zajistit i některé vnitřní bezpečnostní operace.

Při jednom z výjezdu mimo základnu vojáci společně s afghánskými kolegy při prohledávání jednoho ze zastavených vozidel objevily 30 kilogramů drog. "Hašiš, který byl ukryt v balíčcích omotaných v dekách a kobercích, byl vojáky zajištěn a i s řidičem předán na nejbližší stanici Afghánské národní armády," uvedla armáda.

Úkolem české jednotky je mimo jiné zabránit odpalování raket na leteckou základnu a pokládání nástražných výbušných zařízení. Podle armády se četě Delta pod vedením poručíka K. B. podařilo takové zařízení odhalit a s pomocí specialisty poté zneškodnit. "Jednalo se o komunikaci, po které jezdí nejen jednotky koaličních sil, ale i místní obyvatelstvo. Kanystry naplněné po domácku vyrobenou trhavinou se zde vyskytují nejčastěji a v minulosti již napáchaly mnoho škod," popsal nástrahu odborník na nástražná výbušná zařízení nadrotmistr R. P. Celá jména vojáků na misi armáda z bezpečnostních důvodů neuvádí.

V listopadu na bagrámskou základnu zaútočil sebevražedný atentátník, zabil čtyři Američany, další vojáci byli zraněni. V důsledku tohoto útoku dostali podle armádního webu čeští vojáci další útoky. "Přes veškerou možnou přípravu se může stát, že se v misi potkáte s něčím novým. To se stalo nám. Díky kvalitní přípravě však stačilo modifikovat nacvičené drily na vnitřní podmínky základny a operace mimo základnu plánovat s ohledem na ty uvnitř," uvedl velitel roty Petr Vítek.

Na Bagrámu působí už sedmá česká strážní rota. Tvoří ji 168 vojáků, jádro jednotky je složeno ze 73. tankového praporu z Přáslavic. V zemi budou působit do března.