Zelí, významný zdroj vitamínů, se v Kunovicích zpracovává tradičním šlapáním již od roku 1925 | Reflex.cz
nahoru

Zelí, významný zdroj vitamínů, se v Kunovicích zpracovává tradičním šlapáním již od roku 1925

ČTK23. listopadu 2016 • 13:25
Zelí, významný zdroj vitamínů, se v Kunovicích zpracovává tradičním šlapáním již od roku 1925
foto: ČTK

Potravinářská společnost Hamé ve svém kunovickém závodě zpracovává zelí tradičním způsobem - šlapáním. Kvůli modernizaci prostor letošní sezona začala o něco později než obvykle. Hamé v Kunovicích každoročně vyrobí asi 1500 tun kysaného zelí. Třetinu využije na svá chlazená jídla, 1000 tun kysaného zelí koupí spotřebitelé.

V Kunovicích se kysané zelí vyrábí od roku 1925. Postup se nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době skutečnou raritou. "Během směny našlapou naše pracovnice téměř desetikilometrovou trasu. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a naplnění trvá 24 až 48 hodin," řekl dnes ČTK David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé.

Ženy, které zelí zpracovávají, se podle vedoucí směny Hany Milošové docela nadřou. "Fyzická náročnost je hodně velká. Zelí se musí ručně očistit, vyvrtat košťály, a pak se v tanku šlape centimetr vedle centimetru tak, aby byl vytlačen veškerý vzduch a veškerá voda," popsala Milošová.

Opovrhované potraviny bývají zpravidla ty nejužitečnější, například zelí
Darina Křivánková 11. listopadu 2016 • 23:25

Opovrhované potraviny bývají zpravidla ty nejužitečnější, například zelí

V kunovickém závodě je deset tanků o celkovém objemu asi 250 tun. Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu. "Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu kvašení," dodal Kladroba.

Společnost zařízení na výrobu kysaného zelí postupně modernizuje. "Kysané zelí rádo poškozuje povrch zracích tanků. Loni jsme proto začali nádrže vybavovat novým materiálem, který je odolný vůči kyselinám a je určený pro potravinářské účely. Letos jsme zahájili rekonstrukci výrobní linky, kde se plní zelí do sklenic a do sáčků," popsal Kladroba. Na roky 2018 a 2019 se chystá i automatizace této linky.

Hamé kysané zelí prodává zejména v Česku a na Slovensku, objednávají si ho ale i zákazníci například z Velké Británie, Irska a Kanady. Letos Hamé většinu zelí koupí od pěstitelů ze Slovácka a Hodonínska, zbylých asi deset procent pak ze Slovenska či Německa. Úroda letos byla dobrá, Hamé tak kysané zelí nebude zdražovat.

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc >>>

Lék a pomocník v kuchyni, ostrý jako břitva. Představujeme křen
Darina Křivánková 4. listopadu 2016 • 20:57

Lék a pomocník v kuchyni, ostrý jako břitva. Představujeme křen

Cupcake: Amerika dala světu tak trochu sobecký dortík
Darina Křivánková 18. listopadu 2016 • 15:00

Cupcake: Amerika dala světu tak trochu sobecký dortík

ČTK


Klíčová slova: zelí, jídlo, potraviny, tradice


Vybíráme z placeného obsahu
PREMIUM X Jak na pazourek? Zkušený mistr řemesla vás naučí nejlepší řemeslné triky neandertálců
PREMIUM X Východ vrací úder: Počítačové hry válcují Hollywood a Češi jsou u toho
PREMIUM X Bohumil Pečinka: Hra kolem úmrtí Karla Gotta a Vlasty Chramostové aneb Dobří mrtví a zlí mrtví
PREMIUM X Jefim Fištejn: Pokrok nezastavíš aneb Politická korektnost za hranicí absurdity
PREMIUM X Zpověď 63leté striptérky jménem Sugar: Lidi se tomu nejdřív chechtají, ale pak se třeba zamyslí

Diskuse ke článku

 

Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější