Problémy se vznícením baterií se objevují i u opravené verze modelu Galaxy Note 7.

Problémy se vznícením baterií se objevují i u opravené verze modelu Galaxy Note 7. Zdroj: Profimedia.cz

Samsung zastavil prodej Galaxy Note 7 a vyzývá majitele, aby své přístroje přestali používat

Jihokorejská společnost Samsung Electronics se rozhodla zastavit prodej všech chytrých telefonů Galaxy Note 7. Oznámila to dnes firma. Reagovala tak na zprávy, že problémy se vznícením baterií se objevují také u opravené verze těchto přístrojů. Samsung dnes rovněž vyzval majitele všech telefonů Galaxy Note 7, aby své přístroje vypnuli a přestali používat, dokud nejnovější zprávy o vzníceních neprošetří. V médiích se stále častěji objevují spekulace, že Samsung zcela ukončí prodej a výrobu tohoto modelu.

Společnost Samsung se rozhodla přerušit také výměnu dříve prodaných telefonů Galaxy Note 7 za opravenou verzi. "Spolupracujeme s příslušnými úřady na prošetření nově hlášených případů zahrnujících Galaxy Note 7," uvedla firma. "Zákazníci s originálním či vyměněným Galaxy Note 7 by měli tato zařízení vypnout a přestat používat," dodala.

Rozhodnutí přerušit prodej již podruhé za necelé dva měsíce nejen zvyšuje pochybnosti o kontrole kvality ve firmě, ale také poškodí hospodaření firmy kvůli obrovským finančním nákladům souvisejícím s výměnou a pozastavením prodeje a také pověst firmy. Analytici odhadují, že trvalé ukončení prodeje modelu Note 7 by stálo firmu až 17 miliard dolarů (413,4 miliard Kč) a poškodilo by důvěru spotřebitelů a mobilních operátorů v další telefony Samsungu.

Galaxy Note 7 firma uvedla na trh v srpnu a přístroj měl konkurovat nejnovějšímu iPhonu. Byl dobře přijat kritiky a jeho prvním problémem byl jeho nedostatek kvůli vysokým předběžným objednávkám. Po několika dnech od zahájení prodeje se však začaly objevovat na sociálních sítí obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak toho, že je s přístrojem něco v nepořádku.

Jihokorejský list Hangjore dnes napsal, že firma plánuje zcela ukončit prodej Note 7. Společnost zatím zprávu nekomentovala. Ani neuvedla, zda již zjistila příčinu požáru v opravených přístrojích.

Akcie společnosti na nové stažení Note 7 z prodeje reagovaly výrazným poklesem na nejnižší hodnotu od konce září. Akcie Samsungu uzavřely se ztrátou osm procent, zatímco širší trh klesl jen o 1,2 procenta.

Samsung počátkem září oznámil, že kvůli přehřívání baterií a nebezpečí vznícení stahuje 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7 z deseti trhů, včetně jihokorejského a amerického. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci či výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné. Nyní se však objevily informace o vznícení už vyměněných přístrojů. "Možná to znamená smrt značky Note 7. Kdo ví, jestli ji budou moci vrátit na trh," uvedl analytik Edward Snyder ze společnosti Charter Equity Research.

Jihokorejská média a zdroje agentury Reuters již v pondělí uvedly, že Samsung se v dohodě s čínskými a americkými úřady rozhodl pozastavit produkci telefonů Galaxy Note 7. Američtí mobilní operátoři AT&T a T-Mobile US již v neděli večer oznámili, že přestávají prodávat přístroje Note 7 a vyměňovat zákazníkům jejich starší verze za nové.