Barack Obama ve Vietnamu: Byli jsme nepřátelé, náš vztah nyní vzkvétá

Barack Obama ve Vietnamu: Byli jsme nepřátelé, náš vztah nyní vzkvétá Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Webová stránka údajné teroristické organizace.
Vietnam, ilustrační foto
Phu Quoc, Vietnam (ilustrační foto)
Barack Obama ve Vietnamu: Byli jsme nepřátelé, náš vztah nyní vzkvétá
4
Fotogalerie

Vietnam prohlásil americkou skupinu aktivistů za teroristickou organizaci a hledá spiklence

Přestože Vietnam zažívá již mnoho let ekonomický boom, jeho rigidní komunistické vedení se obává o svoji moc. V minulých dnech vláda v Hanoji označila americkou aktivistickou skupinu Việt Tân (Vietnamská reformní strana) za teroristickou organizaci. Každý, kdo se bude podílet za činnost této organizace bude považován za spiklence a ve Vietnamu tvrdě potrestán. Podle protiteroristického zákona podobným lidem hrozí i trest smrti.

Podle agentury Reuters vietnamská státní televize oznámila, že skupina Việt Tân rekrutuje a cvičí v zemi „dělníky“ v používání zbraní a výbušnin. Bylo to v minulých dnech vůbec poprvé, co byla v Americe založená aktivistická skupina prohlášena za teroristickou organizaci.

Stránky skupiny, které se jmenují Vietnam Today, se ale vesměs věnují boji a propagaci demokracie a lidských práv v této asijské zemi. Jsou ovšem antikomunistické a to leží vládcům v Hanoji v žaludku.

V samotném Vietnamu mezitím dál pokračuje nekonečný proces zatýkání opozičních aktivistů. Někteří z nich byli prohlášeni za příznivce Việt Tân a hrozí jim podle právníků nejvyšší možné tresty – smrt či doživotí. Úřady je obviňují z únosů, vražd a organizování protivládních protestů.  

Samotnou skupinu založili už v roce 1982 v USA vietnamští emigranti a od roku 2004 se přejmenovala na Vietnamskou reformní stranu. Ve stanovách má uvedeno, že změna režimu ve Vietnamu by měla proběhnout mírovou cestou.

Podobný výklad ale hanojská komunistická vláda odmítá a jakýkoli protest nemilosrdně potlačuje. Týká se to ale nejenom politických aktivit, ale i hnutí buddhistických mnichů, nebo ekologických aktivistů.