Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Ruská opozice mluví o Putinově Jednotném Rusku jako o korupční straně

Ilja Jašin, prominentní člen opozice proti Kremlu, vydal novou zprávu, kterou nazval „Kriminální ruská strana - zkoumání korupce v přední ruské politické straně Jednotné Rusko“.

Jašin, opoziční liberální politik, se zaměřuje na členy Jednotného Ruska, kteří již byli stíháni za různé zločiny a některé členy, kteří členové jsou podezřelí, že jsou zapojeni do nezákonných aktivit. Zprávu cituje server Meduza.io.

Šedesátistránková zpráva stránka pokrývá čtyři základní kategorie úředníků - federální ministry, členy Dumy a primátory. Jašinova zpráva se se spoléhá na otevřené zdroje, aniž by vycházela z nějakého nového vyšetřování.

Zpráva začíná příběhem Vjačislava Gajzera, guvernéra republiky Komi, který úspěšně vedl region od roku 2010, až se o pěti letech najednou ukázalo, že byl v čele organizované zločinecké skupiny. Na podzim roku 2015 byly spolu s Gajzerem zatčeny téměř dvě desítky lidí včetně několika vysokých úředníků.

Dále se jedná o Alexandera Chorošavina, který předsedal Sachalinskému kraji osm let až do jara 2015, kdy byl zatčen za uplácení.

Na podzim roku 2015 byl na čtyři roky vězení odsouzen Nikolaj Denin, který téměř deset let sloužil jako guvernér Brjanska, byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. Všichni tito guvernéři byli členy Jednotného Ruska.

Zpráva také zmiňuje hlavu regionu Pskov, Andreje Turčaka a jeho údajnou účast na útoku na novináře Olega Kašina v roce 2010, která následovala po hádce na internetu. Kašin byl surově zbit stráží z továrny, která je pod dohledem rodiny Turčakovy.

S odkazem na zprávy médií Jašin obvinil také bývalého moskevského starostu Jurije Lužkova, který prý zadával lukrativní zakázky společnosti své manželky Jeleny Baturinové. Ani proti tomuto páru nebylo vzneseno žádné formální obvinění.

Zpráva zmiňuje dva ministry: bývalou ministryni zemědělství Jeleny Skrynnikové (první žena v této funkci v Rusku) a bývalého ministra obrany Anatolije Serdjukova (ministrem 2007 až 2012). Skrynniková prý podepsala falešné leasingové smlouvy, ve kterých získala 35 000 dolarů. Také tvrdí, že získala dalších 50 000 Euro na hodinky. Dnes Skrynniková žije v zahraničí, byť cestovala do Ruska k výslechu, protože byla obviněna ze zpronevěry na Ministerstvu zemědělství. Ze strany Jednotné byla vyloučena, protože prý se stranou „ztratila kontakt“.

Serdjukov byl zapojený do korupčního skandálu na Ministerstvu obrany. V roce 2012 vyšlo najevo, že se prodával majetek za snížené ceny a Serdjukov byl propuštěn, stíhán pouze za nedbalost a později byl omilostněn. Hlavním obžalovaným z trestných činů v trestní věci byla vedoucí odboru majetkových vztahů ruského Ministerstva obrany Jevgnije Vasiljevová, se kterou měl Serdjukov blízký vztah. Serdjukov byl do své funkce jmenován Putinem proto, aby potíral korupci a zvýšil výkonnost armády. Je pravda že proslul čistkami a generálové se ho báli.

Text dál vyjmenovává poslance Dumy Vladislava Reznika, který údajně pral peníze ve Španělsku.

V roce 2003 byl Reznik znovu zvolen do Státní dumy a stal se předsedou Výboru pro finance. Byl hlavním autorem zákona z roku 2006 o zabránění legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, kterým se zavádí přísnější kontrola nad bankovními operacemi.

V březnu 2016 španělský Interpol vydal mezinárodní zatykač na Reznika a jeho manželku Diana Gindinovou. Manželé byli obviněni, že se spolu s dalšími členy gangu účastnili zločinného spolčení a praní špinavých peněz. V květnu 2016 španělský Národní soud rozhodl v jeho prospěch a zrušil mezinárodní zatykač.

Zpráva si všímá také lokálních politiků. Například lídra z Kubáně a člena Jednotného Ruska. Jednotné Rusko to ale popírá. Capok zemřel na mrtvici ve vězení několik měsíců předtím, než začal výkon jeho doživotního trestu. Tři jeho komplicovi spáchali dva dny předtím ve vězení sebevražd.

Jeho jméno je spojováno s takzvaným „kušjovským masakrem“ To byla vražda dvanácti lidí včetně čtyř dětí v obci Kušjovskaja v Krasnodarském kraji 4. října 2010. Zavražděna byla rodina bohatého farmáře Serevera Ametova a nahodilí návštěvníci. Vrazi měli krytí místních politických autorit a řípad odhalil propojení mezi kriminálními živly a politiky.

Zpráv o propracovaném korupčním systému v Rusku je více, ale do obecného povědomí se kvůli úslužnosti velkých médií vůči Putinovu režimu nedostávají. Ruský systém připomíná ze všeho nejvíc cosi mezi feudálním lenním panstvím a mafií. V podivných obchodech jede mnoho lidí, na některé ale spravedlnost nedosáhne, protože jsou loajální vůči Putinovi a jeho dvoru. Čas od času je někdo demonstrativně potrestán, protože vypověděl poslušnost, nebo nějakým stíháním lidí ze svého okolí napomenut, že za svou existenci vděčí Putinovi a je třeba si to stále uvědomovat.

(Zpracováno za použití materiálu ze serveru Meduza.io.)