Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Francouzský premiér perlil: Zemi lépe symbolizuje nahé ňadro než muslimský šátek

Do vášnivé diskuse o zákazu burkin ve Francii se neobvyklým způsobem vložil v úterý i premiér Manuel Valls. Na zasedání vlády v Colomiers připomněl, že zemi lépe vystihuje nahé ňadro Marianne (často zpodobována alegorická postava jako symbol republikánské Francie) než muslimské šátky. „Holá prsa lépe znázorňují naše hodnoty. To je republika,“ řekl Valls.

První zpodobení Marianne pocházejí z dob francouzské revoluce a ženská postava znázorňuje republiku. Kromě jiného mívá i nahá ňadra, která jsou v tomto případě symbolem plodnosti a nezávislosti. Řadě slavných Francouzek byla prokázána čest, když byly vybrány, aby propůjčily svou tvář k vytvořené nové podoby Marianne. Byla to třeba Brigitte Bardot, Mireille Mathieu, Catherine Deneuve či Leatitia Casta. Tvář Marianne je i na francouzských euromincích.

Jenže výrok premiéra Vallse narazil na kritiku feministek a dokonce i historiků. Mathilde Larrère, která se specializuje na historii francouzské revoluce na univerzitě Paris-Est na svém Twitteru napsala: „Marianne má nahá prsa, protože je to alegorie, ty kreténe!“

Jiní historici a politici pak Vallsovi připomněli, že zatímco Marianne měla prsa odhalená, tak hlavu má mít zakrytou.

Francouzská vláda se podle médií údajně na svém zasedání pohádala kvůli zákazu muslimských plavek burkin, který prosazují desítky starostů po celé zemi. Jenže Nejvyšší soud to místním představitelům zatrhl. Premiér Valls ale oznámil, že tato debata „není u konce“.

„Musíme vést rozhodný boj proti radikálnímu islámu, proti těmto náboženským symbolů, které jsou prezentovány na veřejných prostranstvích,“ řekl Valls v rozhovoru pro televizi BFM-TV. „Pro mě jsou burkiny symbolem zotročení žen,“ zopakoval francouzský premiér.