Juan Carlos Arreygue

Juan Carlos Arreygue Zdroj: quadratin.com.mx

Starosta v Mexiku nařídil policistům, aby zavraždili 10 lidí. Byli nepohodlní drogovému kartelu

Drogová válka v Mexiku trvá již přes deset let a zemřelo v ní už kolem 120 tisíc lidí a dalších 30 tisíc zmizelo. A někdy ji provázejí nepochopitelné masakry. V pondělí byl například zatčen Juan Carlos Arreygue, starosta města Alvaro Obregón, který nechal zavraždit svými policisty 10 lidí, kteří byli nepohodlní mocnému narkokartelu Caballeros Templarios (Templárští rytíři).

 

Neuvěřitelné je, že starosta Arreygue, který měl být ochránce pořádku a bezpečnosti, podle vyšetřovatelů nejenom popravu nařídil, ale masakru osobně přihlížel. Zatčeni byli i tři policisté. Informoval o tom web Vice News.

Deset obětí bylo před svoji smrtí zadrženo městskou policií. Následně byli nalezeni mrtví ve vyhořelých autech u Cuitzeo. Rodiny popravených tvrdí, že odmítli spolupracovat s drogovou mafií.

Mexická drogová válka trvá již od roku 2006, kdy tehdejší mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil tvrdý boj všem drogovým kartelům v zemi a povolal armádu, aby mu pomohla vymýtit výrobu a obchod s narkotiky. Od té doby v konfliktu zahynulo kolem 120 tisíc lidí, aniž by vláda a armáda dosáhly výrazného úspěchu.

Velká část drog se z Mexika pašuje do USA a dnes i do Evropy.

Mexické kartely jsou proslulé svoji neobyčejnou krutostí a neštítí se vůbec ničeho. Uplácejí politiky, vojáky i policisty, a pokud s nimi někdo odmítne spolupracovat, často ho zavraždí. Ale aby masakr nařídil přímo starosta, jak se to stalo teď, to je neobvyklé i v Mexiku.