Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Průzkum vyvrátil fámy: Většina Skotů nechce ani po Brexitu opustit Velkou Británii

Skotsko teď opustí Velkou Británii. To bylo oblíbené, ale jak se ukazuje, zcela zavádějící tvrzení mnoha kritiků Brexitu. Nový průzkum ukázal, že ve Skotsku se nic nemění ani poté, co ostrované rozhodli, že opustí Evropskou unii. Většina Skotů hodlá, podobně jako před dvěma lety při referendu o nezávislosti, zůstat ve staletém svazku jménem Spojené království.

Kdyby se zítra konalo nové referendum o nezávislosti Skotska, tak 53 procent lidí by hlasovalo proti samostatnosti a 47 procent pro. Vyplynulo to z nového průzkumu výzkumné mezinárodní společnosti YouGov, která se kromě jiného specializuje na hodnocení situace ve Velké Británii. Průzkum proběhl ve Skotsku mezi 20 až 25. červencem.

Výsledek není příliš rozdílný od skutečného referenda o samostatnosti, které se konalo 18. září 2014. Tehdy se 55,3 procenta skotských voličů vyslovilo pro setrvání v rámci Velké Británie. Stalo se tak za mohutné volební účasti, která překročila 85 procent.

Nic na pohledu skotské většiny nezměnil ani takzvaný Brexit. Přitom jeho kritici (i ti čeští) vytrvale tvrdili, že po odchodu Británie z EU Skotové společné království mohou opustit. Důvodem mělo být to, že na rozdíl od Anglie a Walesu na území Skotska většina lidí hlasovala proti Brexitu.

I pokud by bylo Skotsko jednou skutečně nezávislé, tak jen 36 procent jeho obyvatelů se v průzkumu vyslovilo pro členství v Evropské unii. O něco více lidí by si přálo zachovat výhody jednotného evropského trhu, ale to je obecné všude v Británii.

Přestože se po Brexitu o možném novém referendu o nezávislosti Skotska hodně spekulovalo, podle posledního vývoje se ho v blízké době nechystá nikdo vyhlásit.

Emoce po Brexitu opadly a i samotní Skotové teď říkají, že se musí počkat, až budou dohodnuty podmínky odchodu z EU pro celou Británii. Což může být až za několik let.