Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013

Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 Zdroj: archiv

Zapomeňte na Skotsko, nejlepší whiskey světa vyrábějí v Japonsku

Whiskey je dlouhodobě nejznámější a nejlepší produkt ze Skotska. Je to ale ten nejlepší alkoholický nápoj světa tohoto druhu na světě? Prestižní americký list The Washington Post tvrdí, že tomu tak být nemusí.

Jim Murray, degustátor whiskey, si to nemyslí. Jeho letošní žebříček pojmenovaný Whiskey Bible vyšel v pondělí a první místo z 4500 zkoušených whiskey patří japonské whisky Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013. Dostala 97,5 bodů ze 100 možných. Murray jí popsal slovy: „Je skvělá, tento nápoj hraničí s genialitou… Její chuť je silná, suchá a zakulacená jako koule na snooker...Její chuť je odvážná, průrazná a na jazyku zanechává lehký škádlivý ocas.

V USA tuto whiskey seženete za 160 dolarů.

Yamazaki, výrobce této whiskey, je nejstarší japonskou destilérkou, byla založena v roce 1923. Společnost je nyní vlastněna třetím největším výrobcem whiskey Suntory, který vlastní i známé značky Jim Beam,
Laphroaig, Bowmore a Teacher’s.

Podle skotského degustátora Ron Taylora, není překvapením, že vyhrála právě japonská značka. ,,Často vyhrává různé soutěže, dokonce i ve Skotsku,“
řekl Taylor. Podle něj jsou ale japonské a skotské whiskey na tom s kvalitou podobně. Záleží tedy pouze na tom, kdo je pije. Japonské nápoje jsou prý podobné automobilu Lexus: „Krásně vydestilovaná, bez vibrací, jemné, konzistentní a vždy příjemné. Skotské whiskey jsou podle spíše jako Maserati: Dají vám pěstí a trochu vám nafackují.

Druhé, třetí a čtvrté místo letos obsadily americkými značky William Larue Weller, Sazerac Rye 18 Year Old a Four Roses.