Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: ČTK

V Brazílii vládne před olympiádou politický chaos, po prezidentce odstoupil už třetí ministr

Brazílie přišla několik týdnů před zahájením letních olympijských her nejenom o svoji prezidentku, ale také už o třetího ministra. Zemí se dál šíří obrovský korupční skandál, který je spojený s největší firmou v zemi, ropnou společností Petrobras.

Ve čtvrtek rezignoval kvůli obviněním z korupce ministr cestovního ruchu Henrique Alves. Soudy přitom vyšetřují v souvislosti s Petrobrasem a jeho opakovaným korupčním jednáním stovky osob.

Obviněno bylo již 24 vysokých státních úředníků, po rozhodnutí parlamentu musela 12. května dočasně odstoupit i brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Jenže i její přechodný nástupce Michel Téměř má problémy s korupcí, stejně jako bývalý levicový prezident Lula da Silva.

Svět sleduje neustálé rošády na brazilské politické šachovnici se znepokojením, protože země pořádá v srpnu v Rio de Janeiro olympiádu a v září pak paralympiádu.

Zejména odstoupení ministra turistiky by prý mohlo vyvolat určité problémy při zajišťování služeb v průběhu olympiády. Ovšem brazilská vláda tvrdí, že vše je dobře připraveno. Údajně se dohodla i s odbory, aby v průběhu her nepořádaly stávky a demonstrace.

Pokračující politická krize má ale především vážné důsledky na ekonomiku země. Brazílie byla před lety pasována na světového hospodářského tygra, dnes má ovšem opět velké sociální problémy.