Burky prosazují fundamentalisté v Afghánistánu.

Burky prosazují fundamentalisté v Afghánistánu. Zdroj: Marius Arnesen (CC BY-SA 2.0)

Bulharská lavina - města jedno po druhém zakazují muslimské burky

V Bulharsku, členské zemi Evropské unie, jedno město po druhém zakazuje na veřejných místech muslimské burky, které úplně zahalují ženy. A zákaz se má projednávat v parlamentu i na celostátní úrovni.

Jako první zakázalo zahalování tváře na veřejnosti město Pazardžik, pak se přidala Stara Zagora (páté největší město v zemi). Tam je pokuta za nošení burky na veřejných místech pro mnohé místní chudší lidi likvidační — 2500 eur, informuje web Balkan Insight.

V Pazardžiku je podle bulharských tajných služeb část místní muslimské komunity velmi zradikalizovaná, a dokonce se zde podle některých médií objevily i otevřené pokusy verbovat bojovníky do řad Islámského státu v Sýrii a Iráku.

Návrh zákazu zahalování se objevil i v Šumenu či v městské radě v Plovdivu, druhém největším bulharském městě. Ale tam se tomu starosta Ivan Totev vysmál s tím, že v jeho městě nikdo burky nenosí: „Pokud bude přijat text podobný tomu z Pazardžiku, jako první to bude mít dopad na Mickeyho Mouse a Mimoně.“

Za iniciativou stojí ostře nacionalistická strana Vlastenecká fronta, která sedí od roku 2014 v parlamentu, získala 7,3 procenta hlasů. Hodlá předložit zákon, jenž má zakázat úplné zahalování muslimských žen na všech veřejných místech na celostátní úrovni. Vlastenecká fronta pod vlivem migrační krize v poslední době velmi posílila.