Mari Katayama forever.

Mari Katayama forever. Zdroj: 2015 Atelier Shell Kashime, shell-kashime.com

Bob Marley forever.
Umění forever.
Monica Lewinsky forever.
Mari Katayama forever.
4
Fotogalerie

Týdenní dekomprese: Bob Marley byl černoch a to je skandál. Z dalších zpráv: žena nemá nohy

Umřel Prince, takže se o něm teď bude hodně psát. Je ale spousta dalších lidí, kteří neumřeli – a protože je kvůli takovému detailu, že jim ještě bije srdce, nechceme diskriminovat, budeme o nich psát taky. Tady a teď. Smrti navzdory.

A začneme Bobem Marleyem. Tedy, ten už je také mrtvý, ale v uplynulém týdnu vyvolal velmi živou smršť vzdoru. Na triku ji samozřejmě nemá nic menšího než Snapchat – sociální síť křížená s instantním messengerem kříženým s ordinací plastické chirurgie, která vám umožní proměnit si obličej v pandu, kníratého policajta, Leonarda DiCapria nebo obří rajče zvracející malá rajčata a celé to poslat několika stovkám vašich nejbližších.

Aktuální filtr, publikovaný 20. dubna, ale vzbudil takovou bouři nevole, že se z toho bude svět sociálních sítí vzpamatovávat ještě pěkných pár... hodin. 20. dubna je v podstatě mezinárodní den marihuany. A Snapchat se to rozhodl oslavit filtrem, díky kterému si na obličej v aplikaci nasadíte kukuč Boba Marleyho („Every little thing gonna be alright,“ takže tráva). Což byl super nápad!

Bob Marley forever.Bob Marley forever.|Profimedia.cz

„Snapchat to s poctou Bobovi Marleymu podělal, prostě a jasně,“ píše The Guardian. „Snapchat prokázal filtrem Boba Marleyho na 20. 4. chabý úsudek,“ píše Enterpreneur. „Snapchat 20. 4. představil nechutný selfie filtr s Bobem Marleyem,“ píše The Verge. „Pomóc! Snapchat oslavuje Boba Marleyho s tváří natřenou načerno,“ píše Wired. Já nevím, co s tím všichni mají. Ale to bude tím, že můj práh rasismu byl snížen sledováním pořadu Tvoje tvář má známý hlas, kde Petr Rychlý předstíral, že je Louis Armstrong s tváří natřenou krémem na boty. Snapchat má co dohánět.

Další člověk, o kterém by se mělo psát smrti navzdory, se jmenuje Mihailo Tolotos. Tedy, on vlastně už také umřel, bylo mu osmdesát dva let, ale server BoingBoing v tomto týdnu vytáhl na světlo jeho životní specifikum, které stačilo okamžitě zvirálnět. Mihailo Tolotos byl jediný člověk se zdravýma očima, který v životě neviděl ženu. Jeho matka zemřela při porodu a Tolotos strávil celý svůj život (zemřel v roce 1938) jako mnich v klášteře mnišského státu oblasti Svaté hory (Athos) v Řecku.

Poslední ženou, která na Athos kdy vkročila, byla podle legendy Panna Marie. Od té doby je sem zakázán vstup nejen ženám, ale i veškerému zvířectvu samičího pohlaví. (Zákaz tedy při jednom incidentu porušily čtyři moldavské uprchlice, ale trest dvouletého žaláře jim byl odpuštěn).

Kdo ženu naopak viděl, i když ne celou, byli návštěvníci výstavy Roppongi Crossing 2016, která v Tokiu každé tři roky představuje aktuální trendy v japonském výtvarném umění. Letošní ročník má podtitul Mé tělo, tvůj hlas, zabývá se fyzičností i pohlavností a mezi dvaceti umělci z Japonska, Jižní Koreje a Tchaj-wanu představuje i díla umělkyně Mari Katayama.

Když bylo Mari devět let, amputovali jí část obou nohou. Mari ale obrátila tuhle zkušenost do umění a nejenže díky tomu vytváří velmi unikátní záležitosti, ale pracuje i na protézách, které jí umožňují nosit dámské botky s jehlami. Její pozoruhodné příběhy, které v sobě mají silný mix vzdoru i smíření, jsou k vidění a přečtení na jejím blogu.

A k umění a k ženám tady máme z uplynulého týdne ještě dvě zprávy. Ta první, umělecká, se hluboce sklání před monstrózním uměleckým dílem Maurizia Cattelana a noří hlavu do jeho olbřímí mísy. Guggenheimovo muzeum v New Yorku brzy představí současný vrchol výtvarného umění, kterým je záchod uhnětený z osmnáctikarátového zlata. Záchod bude v galerii volně k použití – a každý, kdo si na vykonání potřeby ve zlaté míse vystojí frontu, bude spoluvytvářet umělecké dílo, prý „kritizující obscénní bohatství uměleckého světa“. Hm...

Umění forever.Umění forever.|Profimedia.cz

Ve světle tohoto člověk nemůže než propadnout ještě větší úctě před uměním beznohé Japonky.

A když už je řeč o úžasných ženách, Monica Lewinská poskytla interview deníku The Guardian (to je ten, jak se mu nelíbí marleyovský Snapchat a píše o zlatých záchodech).

Monica Lewinsky forever.Monica Lewinsky forever.|Profimedia.cz

Monica Lewinská je příklad ženy, ze které si před dvaceti lety udělala média fackovacího panáka – a Lewinská dnes mluví otevřeně o tom, že ji to skoro dohnalo k sebevraždě. Mnozí z těch, kteří se po ní dříve vozili, jí teď ve světle rozhovoru vyjádřili omluvu. A označují ji za inspirativní ženu.

Je zvláštní, k jakým bitvám člověka umí vybudit svět.