Euro 2016 v Paříži - logo

Euro 2016 v Paříži - logo Zdroj: Profimedia

Bruselští atentátníci chtěli prý původně útočit na fotbalové Euro

Původním terčem teroristického útoku plánovaného bruselskými atentátníky bylo fotbalové mistrovství Evropy, které se bude konat v létě ve Francii, informoval o tom francouzský list Libération. Belgická prokuratura už v neděli uvedla, že islamisté chtěli původně místo Bruselu útočit právě ve Francii. Rychlý postup policie jim v tom prý ale zabránil.

Podle francouzského listu popsal původní plány radikálů při výslechu 31letý , kterého policie zadržela v pátek a kterého v sobotu obvinila z terorismu. Abrini se přiznal, že je "mužem v klobouku", který doprovázel dva sebevražedné atentátníky na bruselském letišti Zaventem, po odložení tašky s bombou ale z místa odešel.

Původně se terčem atentátu měla podle Abriniho stát znovu Francie. Zaútočit chtěli islamisté během fotbalového mistrovství Evropy, které se bude ve Francii konat od 10. června do 10. července. Belgická prokuratura na dotaz tiskové agentury Belga odmítla informaci komentovat. Už dříve uvedla, že spáchání útoku ve Francii zabránila rychlá práce policie. Radikálové se tak rozhodli svůj plán změnit a zaútočili přímo v Bruselu.

"Není to velké překvapení, že se teroristé chystali zaútočit na velkou sportovní akci," uvedl zdroj listu Libération s tím, že bezpečnostní složky s takovou možností dlouhodobě počítají a připravují se na ni.

Na přelomu března a dubna proběhlo ve Francii v souvislosti s letošním mistrovstvím Evropy cvičení několika evropských zemí, včetně České republiky. Výcvik se zaměřoval mimo jiné na prevenci případného teroristického útoku.

Na fotbalová utkání během Eura by podle pořadatelů mohlo dorazit celkem kolem 2,5 milionu lidí, dalších zhruba sedm milionů by se mohlo pohybovat ve fanouškovských zónách.

Při březnových atentátech na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo celkem 32 lidí.

Teroristické útoky v Paříži z loňského 13. listopadu si vyžádaly 130 obětí. Radikálové mimo jiné útočili poblíž stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde se právě konalo přátelské fotbalové utkání Francie s Německem. Účastnil se ho také francouzský prezident François Hollande či německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.