Někteří odmítači kritizují politickou propagandu, jiní předražený sport.

Někteří odmítači kritizují politickou propagandu, jiní předražený sport. Zdroj: Tilo Mittelstrass (CC BY-SA 3.0)

Síť státních stanic MDR.
ARD.
ZDF.
Studio MDR v Lipsku.
Koncesionářské poplatky nerada i Beatrix von Storchová z AfD.
5
Fotogalerie

Němka odmítala platit koncesionářské poplatky. V base měla TV zadarmo

V Německu zuří zvláštní právní bitva: někteří občané odmítají platit koncesionářské poplatky veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Od roku 2013 se totiž neplatí za přístroj, nýbrž musí plošně přispívat každá domácnost. I když nemá televizi. Kvůli sporu teď dokonce poslal soud v Německu do vězení prvního člověka.

V Německu zuří zvláštní právní bitva: někteří občané odmítají platit koncesionářské poplatky veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Od roku 2013 se totiž neplatí za přístroj, nýbrž musí plošně přispívat každá domácnost. I když nemá televizi. Kvůli sporu už si první odmítačka poseděla dva měsíce za mřížemi.

Sieglinde Baumertová z městečka Geisa v Durynsku odmítá uznat zákonnost povinných poplatků pro veřejnoprávní média, protože ta podle ní neplní své „základní služby“ a pouze utrácejí peníze občanů. A hrdě se v únoru nechala zatknout, napasl Die Welt.

Paní Baumertová například argumentovala tím, že vůbec nechápe, co za „základní službu“ je vysílání fotbalových zápasů. „Když čtu, že minuta Sportschau stojí 40 tisíc eur, ptám se sama sebe, proč bych do toho měla investovat jediný cent,“ řekla Weltu.

V pondělí ji však po 61 dnech ve vazbě pustili – případ vzbudil takový poprask, že televize couvla. Baumertová totiž zdaleka není v odporu sama. Mnohým Němcům se nelíbí, že musí platit, i když žádné z veřejnoprávních médií nesledují a dokonce ani nemají televizní přístroj. A třeba i obchodníci, již pendlují mezi dvěma domovy, musejí platit za každý. Televize ARD spočítala, že jí dluží kolem 4,5 miliónu lidí, ať už jde o odmítače z důvodů ideologických, opozdilce nebo prostě nepřizpůsobivé.

V Německu musí platit měsíčně 17,50 eura veřejnoprávním médiím. Televize ARD a ZDF a Deutschlandradio tak dostaly za rok 2014 od lidí 8,3 miliardy eur. Což je v přepočtu téměř 225 miliard korun. Navíc poplatek se má od příštího roku ještě zvýšit na 19 euro měsíčně. Spory o poplatky se možná ještě více vyhrotí, protože některá politická uskupení, jako třeba stále silnější Alternativa pro Německo (AfD), tvrdí, že veřejnoprávní média „lžou“. Zejména v případě uprchlické krize. Zrovna místopředsedkyně AfD Beatrix von Storchová se také přiznala, že nehodlá platit státní propagandu, která ji a její stranu vykresluje jako nácky a rasisty.

Jak dodal Die Welt, Sieglinde Baumertová může ve vězení sledovat televizi bez poplatku (to tam za ni dělá stát), ale pokud ani pak nezačne platit, hrozí jí další dva roky vězení.

Pro srovnání, české domácnosti platí 135 Kč České televizi a 45 Českému rozhlasu; mohou ovšem podat čestné prohlášení, že nevlastní příslušné přístroje, a neplatit.