Dobrá mezinárodní koordinace ve věci protipirátské obrany stojí za rapidním poklesem pirátských útoků

Dobrá mezinárodní koordinace ve věci protipirátské obrany stojí za rapidním poklesem pirátských útoků Zdroj: Isifa.com

Klid obchodních lodí začali piráti narušovat od začátku 90. let, od somálské občanské války. Nyní se zdá, že je jejich éra u konce
Ještě v roce 2009 představovaly pirátské útoky u somálských přehů velký problém. Na snímku čtyřiatřicet egyptských rybářů, kteří měli štěstí a v říjnu 2009 se ze somálského zajetí vrátili živí a zdraví domů
Ukrajinskou loď MV Faina, plnou sovětských tanků, drželi piráti čtyři měsíce
Loď Louise Marie eskortuje plavidlo před celní prohlídkou v rámci operace EU-NAVFOR ATALANTA plavidlo
Švédský vyhledávací tým kontroluje v rámci operace EU-NAVFOR ATALANTA plavidlo
6
Fotogalerie

Poslední soud se somálskými piráty. Z moří je vyhnaly mezinárodní operace

Sedm somálských pirátů stane dnes v Paříži před soudem. Muži v roce 2011 napadli a unesli pár Francouzů, přičemž jednoho z nich zabili. Hrozí jim doživotí. Zároveň půjde o poslední proces se somálskými piráty ve Francii, možná i v Evropě.

K incidentu došlo v září 2011. Z jemenského přístavu Aden vyplula loď s Christianem a Evelyn Colombovými na palubě. Francouzský manželský pár, evidentně svou náturou dobrodruzi – doma se rozhodli prodat veškerý majetek a vydat se na plavbu kolem světa. Skutečnost, že se nevyhnuli oblasti, kde jsou pirátské útoky velmi časté, se jim vymstila.

Nedlouho po vyplutí byl pár přepaden a unesen. Po pěti dnech se jim podařilo vyslat tísňové volání. Německá fregata, která se manželům vypravila na pomoc, nalezla opuštěnou loď s díry po kulkách a kaluží krve, ve které se koupaly sluneční brýle Christiana Colomba. O dva dny později zachytila španělská válečná loď podezřelé plavidlo. Jakmile se k němu přiblížili, objevili se na palubě piráti, Evelyn Colombovou měli jako rukojmí a vyhrožovali jejím zastřelením. Při následném útoku byli dva piráti zabiti, ostatní zatčeni. Osvobozená Evelyn Colombová vypověděla, že jejího manžela zastřelili piráti už dříve a shodili do moře. Tělo se nikdy nenašlo.

Pirátství za zenitem   

Za poslední roky somálští piráti výrazně polevili ve svých aktivitách, tedy byli k tomu donuceni poměrně efektivní kooperací mezinárodních protipirátských sil. Výrazně se zlepšila i ostraha samotných plavidel, která se tak stala pro piráty podstatně hůře dostupná. Zatímco v roce 2011 bylo celkově zaznamenáno 439 útoků, o rok později si jich piráti na své konto mohli připsat jen 297. U somálských břehů, nejdivočejší oblasti, útočili piráti v roce 2011 128krát a zmocnili se 23 plavidel. O rok později už ataků bylo jen 22 a lodí v rukou pirátů 7, v roce 2013 zaútočili piráti v Adenském zálivu sedmkrát, vyšli ale s prázdnou.

Kromě zmíněné všestranné lepší obrany, na které participuje kromě NATO a Evropské unie třeba také Nový Zéland, k útlumu útoků možná přispěla i skutečnost, že „pirátský král“ Mohamed Abdi Hassan na počátku roku 2014 ohlásil, že se svým řemeslem končí. A v rozporu se svou přezdívkou Velká huba (získanou ovšem podle obličejových proporcí) tak skutečně udělal. A jeho příkladu následovali i další.

Mnohé tedy nasvědčuje tomu, že zlaté časy pirátství skončily. Otázkou je, jestli v momentě, kdy ostraha v oblasti poleví, nenastane zase jejich renesance. Zatím snad můžeme doufat, že po 15. dubnu, kdy má proces se sedmičkou mužů skončit, v Evropě před soudem hned tak dalšího piráta neuvidíme.