Josef Fritzl, monstrum.

Josef Fritzl, monstrum. Zdroj: Profimedia.cz/Rakouská policie

Fritzl ve vězení.
Sklepní vězení.
Román Room se Fritzlem inspiroval, následoval i úspěšný film.
Fritzl na seznamce.
Román Room se Fritzlem inspiroval, následoval i úspěšný film.
9
Fotogalerie

Fritzla musejí hlídat čtyři bachaři, týrají ho spoluvězni. Surově i nápaditě

Pamatujete na rakouského úchyla Josefa Fritzla, co svou dceru zavřel ve sklepě, aby ji mohl znásilňovat a mít s ní děti? Zavřený je teď samozřejmě on. Ale na rozdíl od tajeného utrpení jeho dcery a vnoučat v kriminále všichni dobře vědí, s kým mají tu čest. A dávají mu to jasně najevo.

Když někdo vraždí nebo znásilňuje děti, obvykle mu to spoluvězni dají pořádně sežrat. Fritzl je trošku zvláštní případ, ale šikana (pokud to vůbec je to správné slovo…) je obdobná. Fyzická i psychická.

Jednak mu kdosi vymlátil zuby. Ředitel věznice o tom „oficiálně neví“, citoval ho The Local. A kdosi si z Fritzla vystřelil i na internetu, zřejmě také spoluvězni. Na seznamovací aplikaci Lovoo se objevil Fritzlův profil. Podle listu Krone prý jedna žena do věznice dokonce zavolala, ale nic z toho nebylo.

Fritzl sedí na doživotí, v roce 2024 ale bude smět požádat o podmínečné propuštění. Kvůli pozornosti spoluvězňů na něj prý musejí dávat pozor čtyři strážci.

24 let v podzemí

Amstetten, Dolní Rakousy, 29. srpna 1984. Josef Fritzl si zavolal osmnáctiletou dceru Elisabeth, aby mu pomohla odnést dveře do rekonstruovaného sklepa. Nasazují dveře do rámu a uzavírá se tak prostor, ve kterém Elisabeth budou čekat nepředstavitelná zvěrstva. První je na řadě hned: hadr namočený v éteru. Probudila se už zamčená.

Matka Fritzlová nic o manželových plánech netušila, nakukal jí, že dcera uprchla. A nahlásili její zmizení na policii. Po měsíci se trochu uklidnila, když od dcery dorazil dopis podaný na poštu v Horních Rakousích, že je u přítele a ať po ní rodiče nepátrají. Psaní bylo skutečně od Elisabeth, ale vzniklo samozřejmě ve sklepě.

Otec ji tam pravidelně navštěvoval, zásoboval a znásilňoval. Ničeho si prý nevšimla ani manželka, ani podnájemníci z přízemí. Hluk ze sklepa Fritzl vysvětloval plynovým topením.

A nic divného nikdo neshledal ani na tom, když se manželé Fritzlovi postupně ujali tří „nalezenců“; na jejich opatrovnictví dohlížela normálně sociálka a všechno jí přišlo v pořádku. Ale nemohla tušit, že je Fritzl nenašel jen tak na své zahradě, nýbrž ve sklepě. Čtyři další tam s jejich matkou, svou dcerou, nechal; jedno dítě ovšem brzy po porodu zemřelo.

Devatenáctý duben 2008. Elisabeth poprvé po 24 letech vidí venkovní svět. Pomáhá totiž otci vynést ze sklepa svou dceru –sestru Kerstin, jež upadla do bezvědomí. V nemocnici si Kerstin nechávají kvůli selhání ledvin. Personálu tam ale přijde její příběh podivný a informuje policii. Mezitím Elisabeth přemluvila otce, aby směla Kerstin navštívit.

Tam už čekala policie; 26. dubna byl Josef Fritzl zatčen a v médiích se začal odvíjet skandál, který zastínil i kauzu Nataschy Kampuschové, jež propukla dva roky předtím. Oba případy vyvolaly velké pochyby o bezproblémové maloměstské nátuře rakouského národa.

Elisabeth i jejích šest dětí se jakž takž začaly srovnávat se svobodou, ale normální život je asi jen tak nečeká. Sklep stavebníci zabetonovali, ale ani tak si dům nikdo nechtěl koupit. Na podzim se objevily zprávy, že ho nabídnou uprchlíkům.