Sídlo bývalého rumunského diktátora se otevře veřejnosti.

Sídlo bývalého rumunského diktátora se otevře veřejnosti. Zdroj: bucharestinfo.com

Jedna z nejtajemnějších staveb Balkánu, palác rumunského exdiktátora Ceaușesca, se otevřel veřejnosti

Jedna z nejtajemnějších staveb celého Balkánu, Primăverii (Jarní) palác někdejšího rumunského diktátora Nicolae Ceaușesca, který byl společně s manželkou Elenou popraven na Štědrý den roku 1989, se tento víkend konečně otevřela i pro veřejnost.

Luxusní stavba někdejšího neomezeného vůdce socialistického Rumunska má 80 pokojů, je zde samozřejmě bazén, ale i kino. Celý areál má 14 tisíc metrů čtverečních a nachází se čtvrti Primăverii na severu metropole Bukurešti, kde jsou nejdražší nájmy a domy hlavního města.

Pro veřejnost byl palác otevřen v sobotu a vstupné činí v přepočtu necelých 100 korun. Informoval o tom web Balkans Insight.

Budova byla navržena v polovině 60. let minulého století podle přesně určených podmínek vůdcovského páru, který osobně vybíral lustry, materiály na podlahy i určoval barevnost místností.

Po revoluci v roce 1989, která sesadila Ceauşesca, byla stavba zestátněna a úřady ji občas využívaly pro ubytování zahraničních delegací. V roce 2014 byl opulentní palác nabídnut k prodeji, ale žádný kupec se nenašel.

Proto bylo rozhodnuto, že palác se otevře návštěvníkům. Předpokládá se, že Primăverii se rychle stane jednou z turistických atrakcí Bukurešti.