Babiš, chléb a hry

Babiš, chléb a hry Zdroj: Facebook/Twitter Andreje Babiše

Obstrukcím navzdory. Koalice prosadila Babišovu evidenci tržeb

Vládní koalice dnes ve sněmovně i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident.

V Senátu má vládní koalice většinu a prezident Miloš Zeman se už dříve za evidenci tržeb postavil.

Pro zákon dnes hlasovala vládní koalice, podpořili ji někteří poslanci z klubu Úsvitu - Národní koalice a tři nezařazení poslanci. Komunisté se zdrželi. Poslanci ODS a TOP 09 a Starostů na protest opustili jednací sál. V sále však zůstal Karel Tureček, který je sice členem klubu TOP 09 a Starostů, řady TOP 09 však loni opustil. Při závěrečném hlasování se zdržel.

Vláda si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí mezi podnikateli, kteří daně platí, a těmi, kteří je neplatí. Nový nástroj má také pomoci omezit daňové úniky a od zapojení všech zahrnutých odvětví má podle vlády vynášet ročně až 18 miliard korun.

Podle pravicových kritiků naopak poškodí drobné živnostníky a podnikatele a přinese také riziko zneužití získaných dat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tyto námitky opakovaně odmítl.