Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Pochybný byl například nákup gama nože
Vladimír Dbalý
2
Fotogalerie

Nemocnice Na Homolce: Policie viní pět lidí z nevýhodných smluv. Škoda deset milionů

Protikorupční policie obvinila pět lidí v souvislosti s hospodařením pražské Nemocnice Na Homolce v letech 2004 až 2012. Na webu to uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle kriminalistů obvinění uzavírali za úplatu smlouvy nevýhodné pro nemocnici a způsobili tak škodu přes deset milionů korun. Údajně spáchali trestné činy přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Bližší informace k obviněným ani k tomu, čeho se trestná činnost týká, policie nesdělila. Pětice je stíhána na svobodě, kauzu dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství.

Na hospodaření v nemocnici dlouhodobě poukazuje Nadační fond proti korupci. Kritizoval například pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal. Ta zastupuje mimo jiné i lobbistu Iva Rittiga. Protikorupční fond tvrdí, že nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun.

Nemocnice Na Homolce se týká hned několik trestních stíhání. Před soudem stojí v kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami bývalý šéf instituce Vladimír Dbalý, jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí. Obžaloba skupinu viní z ovlivnění dvou zakázek z roku 2009 - tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Do Dbalého kapsy šlo prý 28 milionů.

Loni v dubnu policie obvinila ohledně dalších zakázek nemocnice šest lidí, kteří údajně instituci poškodili o více než 50 milionů korun. Podle médií je mezi stíhanými opět Dbalý, dále David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal či exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp. Zakázky se týkaly účetních, medicínsko-právních a poradenských služeb. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun.