ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Jens Meyer

Strana Angely Merkelové ztratila v průzkumu čtvrtinu příznivců

Konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové se v aktuálním průzkumu společnosti Insa propadla na nejnižší úroveň od roku 2012. Proti posledním volbám do Spolkového sněmu ztratila téměř čtvrtinu voličů, přesto zůstává nejsilnějším politickým uskupením v Německu. Nadále posiluje populistická Alternativa pro Německo (AfD), která by nyní ve volbách skončila na třetím místě.

CDU/CSU by nyní volilo 32,5 procenta Němců, což je o 2,5 procentního bodu méně než před týdnem. Konzervativní unie tak spadla hluboko pod výsledek z voleb do Spolkového sněmu na podzim 2013, kdy jí dalo hlas 41,5 procenta voličů.

Podle německých politologů může být oslabení kancléřčiny strany důsledkem vnitřních rozporů o směřování imigrační politiky. Všichni představitelé CDU/CSU se shodují v tom, že je třeba snížit počet přicházejících běženců, liší se ale v názorech na to, jak to udělat.

Zatímco Merkelová prosazuje celoevropské řešení, které by zahrnovalo rozdělování uprchlíků mezi země EU a zlepšení ochrany vnějších hranic unie, zejména bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) volá po uzavření německých hranic a stanovení maximálního počtu běženců, které Německo ročně přijme.

Uprchlická krize naopak nahrává AfD, která požaduje omezení imigrace a repatriace velké části běženců, kteří už do Německa dorazili. Stranu by nyní volilo 12,5 procenta Němců, o jeden procentní bod víc než před týdnem. AfD, která se v posledních spolkových volbách jen těsně nedostala do parlamentu, tak je nyní třetí největší politickou silou v Německu.

Na druhém místě je v průzkumech stále vládní sociální demokracie (SPD), kterou by volilo 22,5 procenta lidí. Proti minulému týdnu strana posílila o jeden procentní bod, stále však zaostává za svým výsledkem z posledních voleb do Spolkového sněmu, v nichž oslovila 25,7 procenta Němců.

Na čtvrtém místě ve volbách by nyní podle průzkumu skončila postkomunistická Levice, kterou by stejně jako před týdnem volilo deset procent Němců. O půl procentního bodu na 9,5 procenta si pohoršili Zelení. Do Spolkového sněmu by se nyní podle průzkumu dostala také Svobodná demokratická strana (FDP), které by dalo hlas 6,5 procenta voličů.